Belföld

Töriérettségi: megoldások, pontok

Bár az fn.hu olvasói már szerda dél körül elolvashatták a középszintű történelemtesztek megoldásait, a hivatalos javítási és értékelési útmutató csak csütörtökön nyolctól hozzáférhető.

Az OKM honlapján található dokumentumban (középszint, emelt szint) az is pontosan megtalálható, hogy melyik feladat pontosan mennyi pontot ér. (Emelt szinten itt.)

A történelemérettségik általában nem a legjobban szoktak sikerülni, igaz, nem is a legrosszabbul. Tavaly az érettségi tárgyak összevont átlageredménye 3,65 volt, a történelemé viszont csak 3,59. Idén a szaktanárok szerint kissé nehezebb volt a tételsor, mint a korábbi években, de nagyon korrektnek találták az összeállítást. Úgy vélték, kettes-hármas szintet – minimális háttértudással, gondolkodással, és atlaszhasználattal – könnyen el lehet érni idén is, ám jelest csak a legjobbak fognak kapni.

Idén történelemből középszinten 1250 helyszínen 87 753 vizsgázó, emelt szinten 91 helyszínen 5366 vizsgázó tett érettségi vizsgát. E mellett a tárgyból középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol és szlovák nyelven vizsgáztak.

A középszintű idén is 180 percig tartott, a emelt szintű 240 percig. Az írásbeli feladatsort mindkét szinten 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkották. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adta.

Idén is használhattak a diákok középiskolai történelmi atlaszt, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótárt, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik