Belföld

Varga “méltó” embereket vár

Varga Mihály szerint a monetáris politikát olyan embereknek kell vezetniük, akik arra "méltóak". A Fidesz alelnöke emellett szerencsétlen és elsietett kijelentésnek tarja Pintér Sándor Gergényi Péterrel kapcsolatos mondatát.

Erről, az Orbán-kormány Miniszterelnökségének leendő államtitkára a TV2 műsorában beszélt. Arra is válaszolt, hogy a Fidesz módosítani akarja-e a jegybanktörvényt Simor András MNB-elnök leváltása érdekében. “Ez
egy nagyon nehéz feladat, nagyon tapintatosan kell eljárni. Az újabb kibontakozó globális válság miatt óvatosan kell nyilatkozni a jegybank függetlenségét érintő kérdésekben. De gazdaságpolitikából egy lehet csak, nem lehet más a monetáris és a fiskális politika célja; a monetáris politikát olyan embereknek kell vezetniük, akik arra méltóak” – mondta.

Kijelentette, hogy megnézik, mely törvények módosítására van szükség és az “első körben” biztos nem kerül sor a jegybanktörvény módosítására.

Varga arról is szót ejtett, hogy szerencsétlen, elsietett kijelentésnek tartja, hogy Pintér Sándor leendő belügyminiszter azt nyilatkozta: nem gondolja, hogy Gergényi Péter volt budapesti rendőrkapitány törvénytelenül járt volna el a 2006-os oszlatások levezénylésénél, de az ügyészség feladata lesz ezt megállapítani.

“A Fidesz mindig úgy vélekedett, a 2006. október 23-án történteket ki kell vizsgálni, hogy el tudják dönteni, történt-e jogsértés, s ha igen, milyen. Ezt nem a rendőrségnek, hanem az ügyészségnek kell lefolytatnia” – tette hozzá Varga.

Ezután az egyik legfontosabb első törvényjavaslatnak nevezte azt a tervezetet, amely szerint csak azok a családok kapnak majd családi pótlékot a jövőben, akik iskolába járatják iskolás korú gyermekeiket. Mint mondta, ez egy szimbolikus üzenet: ha valaki rendszeresen iskoláztatja a gyermekét, joga van az állami támogatások megszerzéséhez. “Ha azt akarják elérni, hogy a szegényebb családok gyerekei ki tudjanak
törni, akkor össze kell kötni az iskoláztatást az állami támogatással”
– magyarázta, majd arra emlékeztetett, hogy 1998-2002 között a Fidesz ezt bevezette, 2003-ban az MSZP szüntette meg.

Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető javaslatára is reagált, miszerint az Alkotmányt a kétharmad helyett csak négyötödös parlamenti többséggel lehessen módosítna a jövőben. “Nyitottak vagyunk az ellenzék javaslataira, megfontoljuk azokat, tárgyalunk róluk, de nem lehet a házszabályt és más jogszabályokat “rángatni” négyévente annak függvényében, hogy a választásokon milyen eredmények születnek. Nem tartanám szerencsésnek, ha a választások után minden fontos jogszabályt újra kellene írni’ – szögezte le.

Szerinte a négyötödös többség megakadályozná több fontos jogszabály megszületését és a magyar választóknak abból lett elege, hogy az elmúlt húsz évben nem volt egy olyan kormány, amelyik fontos ügyekben, mint amilyen az önkormányzati törvény, a parlament létszáma, az alkotmánymódosítás, döntést tudott volna hozni. “A pártok belefulladtak a napi politikai érdekekbe, és végül döntések nem születtek” – tette hozzá.

“A Fidesznek a megkapott felelősséget fel kell használnia arra, hogy a fontos kérdésekben döntések szülessenek” – összegzett a leendő államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik