Belföld

Nem bízunk az MSZP feltámadásában

A társadalom nagy része örül a választási eredménynek, a Jobbik, az LMP és az MSZP szavazói azonban mégsem elégedettek - áll a Nézőpont Intézet kutatásában. A szocialisták feltámadásában egyébként csak a megkérdezettek harmada hisz már csak. A leendő kormánnyal szemben viszont nagyon magas a bizalom, és a gazdasági fellendüléssel kapcsolatban is egyre optimistábbak a magyarok.

Egy héttel a választások után a megkérdezettek 69 százaléka állította, hogy örül a választások eredményének – áll a Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készített kutatásában. Az kevéssé meglepő, hogy az Európai Unióban is példa nélküli győzelmet arató Fidesz hívei elégedettek (93 százalék), a váltópárti státuszáért is aggódó MSZP támogatói pedig nem (csak 19 százalékuk).

Az MSZP, az LMP és a Jobbik is elégedetlen

Elgondolkodtató azonban, hogy az LMP-szimpatizánsok sem örülnek a végeredménynek, hol-ott két hónapja még kevesen hittek abban, hogy bekerülhetnek a parlamentbe. Az ő óvatosságuk mögött elsősorban a Jobbik előretörése vagy a kétharmados többség elnyerése állhat. Meglepően bizonytalanok a Jobbikkal rokonszenvezők is: 56 százalékuk örül az eredménynek, hiszen megduplázták szavazótáborukat egy év alatt, 36 százalékuk viszont alighanem többet várt a párttól, s hitt a pártelnök kormányalakítási terveiben.
Forrás: Nézőpont Intézet

Forrás: Nézőpont Intézet

A választás legnagyobb vesztese az MSZP, amely tavaly decemberben még miniszterelnök-jelöltet állított, februárban választási győzelemről beszélt, márciusban viszont már csak a későbbi visszajövetelében reménykedett. Ma azonban ebben sem hisznek sokan. Csak az összes megkérdezett harmada (35 százalék) gondolja, hogy az MSZP a következő országgyűlési választásig megerősödhet. Igaz, a szocialisták szempontjából öröm az ürömben, hogy saját támogatóik még bizakodóak: 73 százalékuk hisz a párt feltámadásában. A Fidesz és a Jobbik táborának kétharmada viszont történelemnek tartja a posztkommunista pártot.

A Fidesz a legszimpatikusabb

A választások után szokás a „győzteshez húzásról” beszélni. Alighanem az első helyezett kimagasló eredménye miatt ez most elmaradt, inkább a vesztesekkel való azonosulás csökkenése tapasztalható – véli a Nézőpont Intézet.

A pártok tábora alig változott április óta. Az összes megkérdezett 52 százaléka a Fidesz–KDNP-t támogatja, 10 százaléka a Jobbikot, 9 százaléka az MSZP-t, 7 százaléka pedig az LMP-t. Az aktív, választásukat biztosra ígérők körében a Fidesz–KDNP 60 százalékon áll, a többi párt pedig jócskán lemarad mögöttük.

Egyre bizakodóbbak vagyunk

Az év eleje óta látványos fordulat következett be a gazdaság növekedésével kapcsolatos várakozásokban. Míg januárban csak minden harmadik (37 százalék) megkérdezett gondolta, hogy a következő egy évben „inkább növekszik” a magyar gazdaság, április végén már közel kétharmaduk (61 százalék) bizakodó. A változásban szerepe lehet a viszonylag stabil forintnak és a reményt hangsúlyozó Fidesz-kampánynak is.

Az optimista gazdasági kilátásokkal párhuzamosan az új kormánnyal szemben is erős bizalom érezhető. A megkérdezettek 51 százaléka mondta, hogy a leendő Fidesz-kormány egy év alatt javítani fog az ország helyzetén, 40 százalékuk szerint viszont nem fog változtatni rajta. Különösen a felsőfokú végzettségűek (57 százalék) és a Fidesz támogatói (70 százalék) reménykednek. A Jobbik-tábor viszont meghasonlott: fele bizakodik (44 százalék), fele bizalmatlan (45 százalék) az új kormány sikerességével kapcsolatban. Azt, hogy a második Orbán-kormány még ronthat is az ország helyzetén, nagyon kevesen gondolják (6 százalék); ők elsősorban az MSZP támogatói (24 százalékuk).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik