Belföld

Gyurcsány: mennie kell az MSZP vezetésének

Az MSZP vereségét a párt, a 8 év kormányzás, az ország állapota, a vezető politikusok és Gyurcsány idézte elő.

A volt kormányfő kiáll a reformpolitika és az őszödi beszéd “igaza” mellett. A bírálatokat is bőven tartalmazó értékelés szerint az MSZP a kádárista múlt mentegetése közepette antikádárizmust, a Fidesz az antikádárista retorika mellett a kádárizmust képviseli.

A korábbi pártelnök szerint a “párt elbukott, a vezetésnek mennie kell”. Gyurcsány úgy véli, csak tartalmi, politikai szempontok alapján szabad új testületet választani. Az ellenzéki MSZP nem lehet az Orbán-kormány kemény kritikusa, ha amorális és zsarolható, márpedig – teszi hozzá – az MSZP

Gyurcsány öt dolgot javasol az MSZP-nek:

1. tegye egyértelművé politikai profilját,
2. vele együtt távozzon az MSZP többi vezetője is,
3. alakítsák át az alapszabályt, tegyék irányíthatóvá a pártot,
4. szüntessék meg a mai pártfinanszírozás “roncsoló gyakorlatát”,
5. szervezzék újra a baloldal társadalmi hátterét.

A korábbi pártelnök szerint a baloldal, a nemzeti progresszió túléli a válságát, a kérdés csak az, hogy ennek bázisa az MSZP lesz-e. Ezek a hónapok nem másról, mint a jövő esélyéről, vagy annak elvesztéséről szólnak. Én adnék még egy esélyt az MSZP-ek” – írja Gyurcsány.

Az MTI birtokába került dokumentumot este mintegy ezer email címre küldték el, olyanokéra, akik jelezték, szívesen megvitatnák Gyurcsány Ferenccel az értékelését. A volt pártelnök azt ígérte, hogy a dolgozat tejes szövegét közzéteszik a kapcsolat.hu portálon, később pedig, a vitában elhangzó vélemények megismerése után május végén véglegesíti “Röpirat a baloldalhoz, az MSZP-hez” című anyagát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik