Belföld

Simor: nincs offshore cégem

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, hogy együttműködést ajánl a Magyar Köztársaság Kormányának. A jegybank első embere hozzáteszi azt is, hogy nincs és nem is volt „offshore” cége, amióta a Magyar Nemzeti Bankot vezeti.

Tényeken alapuló párbeszédre és együttműködésre van szükség a mindenkori miniszterelnök és a jegybank vezetője között – olvasható Simor András közleményében. A jegybank elnöke az általa jegyzett dokumentummal reagált többek között arra, hogy Orbán Viktor, hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján áttételesen „offshore lovagnak” nevezte.

Simor szerint „közös felelősségünk, a gazdaság stabilitásának egyik záloga a nemzeti intézmények és az adórendszer iránti közbizalom fenntartása”. Felelősséggel állítom – olvasható a közleményben, hogy – „egyetlen Magyarországon megkeresett forintom, megtakarításom nem került külföldre. Valamennyi, Magyarországon keletkezett jövedelmem után az adókat és járulékokat a Magyarországon hatályos adótörvények szerint megfizettem”.

Az elnököt a fideszes Pokorni Zoltán is lemondásra szólította föl egy televíziós interjúban. A politikus úgy fogalmazott, hogy Simor Andrásnak ciprusi offshore cégei napvilágra kerülésekor kellett volna lemondania. Pokorni szerint a közvélemény is azt tartotta volna helyesnek, ha a jegybankelnök akkor levonja a következtetéseket. Pokorni Zoltán igennel felelt arra a kérdésre, hogy most le kell-e mondania az MNB elnökének.

Simor András közleményében rámutat, hogy korábban tulajdonolt külföldi vállalkozásába kinevezését megelőzően, külföldön képződött jövedelmét fektette be. A cég Magyarországról soha semmilyen átutalást, pénzt nem kapott, magyarországi ügyfelei nem voltak. „A cégben lévő tulajdonomról három évvel ezelőtt, kinevezésemet követően, haladéktalanul nyilvános tájékoztatást adtam.” – olvasható a dokumentumban.

A közlemény kitér arra is, hogy Simor a korábbi külföldi cégtulajdonát eladta, az értékesített befektetésekből származó összegeket pedig forintra váltotta és magyar befektetési alapokban helyezte el.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke szerint az intézmény célja és törvényben rögzített kötelessége a mindenkori kormány gazdaságpolitikájának monetáris politikai eszközökkel történő támogatása. Simor szerint az ország gazdasági stabilitásának megőrzéséhez és a gazdasági növekedés elindításához „tényeken alapuló párbeszédre és együttműködésre” van szükség a mindenkori miniszterelnök és a jegybank vezetője között.

Simor András megbízatása 2013 márciusában jár le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik