Belföld

Kivesézték a magyar választásokat

"A múlt vasárnap véget ért magyar parlamenti választások jelentősége túlmutat a nemzeti kereteken, a voksolást és annak lehetséges következményeit máris aktívan vizsgálják a szomszédos országokban és az Európai Unióban" – írta szombaton megjelent számában a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap.

A mértékadó ukrán sajtóorgánum részletes elemzése szerint Magyarországon a mostani választások nem csupán a kormányon lévő politikai erők váltását vonják maguk után, hanem módosul az politikai irányvonal is, amelyet az ország a szocialisták 2002-es hatalomra kerülése után követett.

“A választásokon “az ellenzéki, mérsékelten nacionalista” Orbán Viktor volt miniszterelnök vezetette Fidesz – Magyar Polgári Szövetség szerezte meg a törvényhozási helyek kétharmadát: a 386 parlamenti mandátumból 263-at mondhat a magáénak” – írta a lap.

A hetilap szerint az eddig kormányzó szocialisták hatalmát Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2006-os „elszólása” ásta alá, amelyben beismerte, hogy a választási győzelem érdekében a kormánypártnak lényegében félre kellett vezetnie az embereket, a valóságosnál jobbnak tüntetve fel a gazdaság helyzetét.

“A médiába kiszivárgott beismerés tömeges zavargásokat idézett elő Budapesten, s ebben a légkörben ismét emelkedni kezdett a 2006-ban már „politikai hullaként” elkönyvelt Orbán Viktor csillaga. A szocialista kormánynak ugyan sikerült elkerülnie az előrehozott választásokat, ám az emberek iránta tanúsított bizalma annyira megroppant, hogy azt a szocialisták már nem tudták kiheverni, s ráadásként a globális válság tovább rontotta a magyar gazdaság helyzetét” – emlékeztetett a Zerkalo Nyegyeli.

Tudva, hogy az ország jelenlegi súlyos helyzetében elkerülhetetlenek a népszerűtlen intézkedések, a Fidesz kétharmados parlamenti többségével az alkotmány módosítására készül, hogy megerősítse a hatalmát és befolyását, valamint semlegesítse politikai ellenfeleit, s nemcsak balról, hanem jobbról is – írta a hetilap, megemlítve, hogy “a mostani választások legnagyobb szenzációja a jobboldali radikális – sokak szerint nyíltan neonáci – Jobbik 17 százalékos eredménye volt”.

Az ukrán hetilap cikkében azt állította, hogy a 47 mandátumot szerzett párt északkelet-magyarországi képviselői a cigány kisebbség ellen elkövetett – többször romák meggyilkolásával végződött – támadásokkal tettek szert botrányos ismertségre, s hogy a Jobbik támogatja a cigányok többségi lakosságtól való elkülönítésével, gettókhoz hasonló településekre zárásával kapcsolatos elképzeléseket. A Jobbikot „zavarják a Magyarországon élő zsidók és szlovákok” is – olvasható egyebek mellett az írásban.

Az ukrán lap cikkírója szerint az új magyar kormány külpolitikájában változások várhatók az Oroszországhoz fűződő viszonyban, amely a Gyurcsány-kormány irányában igencsak jóindulatú volt. Azonban Orbán kormánya számára az igazi erőpróba az Ukrajnában, Szlovákiában, Szerbiában és Romániában élő magyarok jogvédelmével kapcsolatos politika lesz – fogalmazott az elemzés, emlékeztetve, hogy a Fidesz és vezetője a magyar állampolgárság megadását ígérte azoknak a határon túli magyaroknak is, akik olyan országokban élnek, amelyeknek a törvényei ezt nem engedélyezik. Ez az előző Fidesz-kormány idején komoly problémákat okozó kérdés most is kulcsfontosságú lehet Magyarország és szomszédai kapcsolatában – zárta írását a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik