Belföld

Javaslatot tesznek a romák a Fidesznek

Az elmúlt 20 év politikáját "eltemető" szakmai programjavaslattal segítené a következő kormány munkáját az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a cigányság helyzetének javítása érdekében.

Amint megválasztja az Országgyűlés az új kormányfőt, az erre vonatkozó koncepciót át is adjuk a következő miniszterelnöknek – mondta a roma érdek képviseleti szervezet elnöke.

Kolompár Orbán úgy fogalmazott: el kell temetni a cigányság húszéves nyomorát, ezért arra kérik a megalakuló Országgyűlést és a kormányt, hogy a cigánykérdésben konszenzuson alapuló megoldásokkal javítsák a népcsoport foglalkoztatási, lakhatási, oktatási, egészségügyi helyzetét. Ehhez egy 76 oldalas, általuk kidolgozott programtervvel kívánnak segítséget nyújtani, mint ahogy azt az elmúlt időszak valamennyi kormányának megtették – fűzte hozzá.

Az OCÖ elnöke szerint Magyarországon nincs romapolitika, a cigányság 50 éve nem tudja megfogalmazni érdekeit, ezért összefogásra, a népcsoport öntudatra ébredésére van szükség, ugyanis „a cigánytelepen nincs bal és jobboldali politika, ott az éhség és a nyomor az úr”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik