Belföld

Nem csak a holokauszttagadást büntetnék

Népszavazás döntene a katyini mészárlás tagadásának büntethetőségéről is.

Három népszavazási kezdeményezést hitelesített csütörtöki ülésén az OVB, az egyik a katyni vérengzés tényének tagadását büntetné, a holokauszttagadás büntetéséhez hasonlóan. A testület a három kérdést 5:4 arányban hitelesítette.

A kezdeményezőknek 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a kérdésekben az Országgyűlés népszavazást rendeljen el. Érvényes és eredményes népszavazás esetén a parlamentnek a kérdés többségi támogatásának megfelelő törvényt kell alkotnia.

Az első hitelesített kérdés úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy aki nagy nyilvánosság előtt a katyni vérengzés áldozatának méltóságát azáltal sérti, hogy a katyni vérengzés tényét tagadja, kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő?”.

A másik két kérdés a fentihez hasonló, ám azokban a katyni vérengzés áldozatai helyett a vörös khmerek által elkövetett népirtás áldozatait, a harmadik pedig a Molotov-Ribbentrop-paktum miatt áldozatul esett finnek, észtek, lettek, litvánok, lengyelek, fehéroroszok, ukránok és románok emlékét védené.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik