Belföld

Az OVB elemezte a vasárnapi szavazási problémákat

Megismételték, hogy nem az OVB a felelős a történetekért.

A vasárnapi szavazási problémákat elemezte kedd délutáni ülésén az Országos Választási Bizottság (OVB) , valamennyi megszólaló testületi tag lényegében a korábbi álláspontját fejtette ki; megismételték továbbá, hogy nem az OVB a felelős a történetekért.

Az OVB tagjai vitáztak arról, hogyan lehetne elkerülni a hasonló jeleneteket, a választópolgárok többórás sorban állását a második fordulóban.Szigeti Péter, az OVB elnöke a vasárnapi “nemkívánatos jelenségekkel” kapcsolatban arról beszélt, hogy a jogalkotó az igazolással szavazásnál “bizonyos feltételek bekövetkezte esetén végrehajthatatlan szabályozást alkotott”. Mint mondta, az igazolással szavazás rendszerének átalakítása “nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket”.

Emlékeztetett: az Országos Választási Iroda (OVI) mellett a területi választási irodák és a jegyzők vezetésével a helyi választási irodák bonyolítják le a választást.

Mint mondta, “felvethető”, hogy az OVB a vasárnapi nap során “bizonyos döntések esetében” alulinformált volt. A szavazókörök előtere fogalmának 16 órás értelmezésekor az OVB alulinformált volt – jelentette ki -, a 19 óra előtt nem sokkal hozott döntéskor pedig “téves információs helyzetben”, mivel úgy tudták, a probléma csak néhány szavazókört érint és ott is egy-másfél órán belül befejeződik a szavazás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik