Belföld

Két és félmillió voksolót várnak az urnákhoz vasárnap

57 választókerületben összesen 3.150 szavazóhelyiség várja a választókat.

Két és félmillió voksolót várnak az urnákhoz vasárnap, az országgyűlési képviselő-választás második fordulójában. A voksolók 57 egyéni választókerületben dönthetnek arról, ki legyen a kerület országgyűlési képviselője, ennyi választókörzetben ugyanis bár érvényes volt az első forduló, mivel megjelent a voksolásra jogosultak több mint fele, de eredménytelen lett, mivel egyik jelölt sem kapta meg a leadott szavazatok több mint felét.

Az 57 választókerület 3.150 szavazóköre reggel 6 órakor nyit, és este 7 óráig várja a választópolgárokat.

A külföldön tartózkodó választók Magyarország külképviseletein – nagykövetségein és konzulátusain – voksolhatnak, amennyiben korábban felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe. Külképviseleti voksolás 85 helyszínen lesz, összesen 2.900 voksolót várnak az urnákhoz. Az amerikai kontinensen az időeltolódás miatt már szombaton voksolnak, a többi külképviseleteken vasárnap lesz a szavazás.

Annak, aki a második forduló napján nem a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni, az első fordulót megelőzően igazolást kellett kérnie a lakóhelye szerinti jegyzőtől. Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló – abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna – nem volt eredményes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik