Belföld

Júniusban folytatódik Kolompár Orbán pere

Június 17-én folytatódik a Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és társai ellen, az elmúlt év novemberében indított büntetőper a Kecskeméti Városi Bíróságon.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke és öt társa ellen indult eljárásban három ügyet egyesítettek, és a következő tárgyalástól kezdve egyben tárgyalják azokat – mondta Sárközy Szabolcs bíró, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság szóvivője.

A három ügy egyesítésével Kolompár Orbánt és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, az európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével, a számvitel rendje megsértésének vétségével vádolja a vádhatóság.

Az elmúlt év novemberében tartott tárgyalási napon Mátyásné Polereczki Éva tanácsvezető bíró bejelentette: a per várhatóan februárban folytatódik. A tanácsvezető bíró akkor közölte: közben döntenek arról, hogy a bíróság a már tárgyalt két vádirattal egyesíti-e a Kecskeméti Városi Ügyészség által 2009. október elején emelt vádat. A harmadik ügyben Kolompár Orbánt és öt társát jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az európai közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség.

A 2010. februárra tervezett tárgyalást azonban el kellett halasztani, mert Kolompár Orbán a MCF Roma Összefogás Párt képviselő-jelöltjeként indult az országgyűlési választáson, ezért mentelmi jog illette meg. A pártelnök – szervezete egyetlen jelöltjeként – Borsod-Abaúj-Zemplén megye 5. választókerületében (Ózd) a szavazatok 2,32 százalékával a negyedik helyet szerezte meg az első fordulóban.

Az országgyűlési választások első fordulója előtt a Kecskeméti Városi Bíróság kérte az Országos Választási Bizottságtól (OVB) a képviselőjelölt mentelmi jogának felfüggesztését. Az OVB március 25-én tartott ülésén felfüggesztette Kolompár Orbán mentelmi jogát, mert állásfoglalása szerint, a büntetőeljárás tárgyát képező cselekményre az országgyűlési képviselők 2010. évi választását megelőzően került sor és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik