Belföld

Traktorral szállították a kenyeret Tornaszentandrásra

Traktorral szállították a kenyeret és a tejet a Borsod megyei Tornaszentandrásra, a településre vezető utat ugyanis - négy hónap alatt már harmadszor - elöntötte a Bódva árvize.

Péntek reggel traktorral vitték a kenyeret, a tejet és az alapvető élelmiszereket a faluba, a Bódva vízállása ugyanis az 1999-ben mért legnagyobb vízszintet is meghaladta. A Komjáti felől vezető út most nem látható, szinte összefüggően tengernyi víz borítja a szántóföldeket. Így nemcsak Tornaszentandrást, de az utána következő Tornabarakonyt sem lehet megközelíteni – amely zsákfalu -, továbbá Bódvalenkét sem, hiszen az odavezető út is víz alatt van. Bódvalenkére Hidvégardó felől lehet eljutni.

Krajnyák Dénes, Tornaszentandrás független polgármestere az MTI-nek elmondta: nem mentek iskolába a helyi gyerekek, hiszen nemcsak a személyautók nem közlekedhetnek a vízátfolyáson, de nem jár a menetrend szerinti busz sem. Huszonnégy tanulót érintett – az idén már másodszor -, hogy a diákok áradás miatt maradtak ki az iskolából. Ők Bódvaszilasra, illetve Szögligetre járnak.

Hozzátette: a bejáró dolgozókat és azokat, akiknek sürgős elintéznivalójuk akad, például orvoshoz vagy gyógyszertárba kell menniük, a falugondnoki autóval – amely egy magasabb jármű – tudják beszállítani a szomszédos községekbe. A küldemények sem érkeztek meg, ugyanis a mobilposta sem közlekedik.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy hónap alatt ez a harmadik árvíz a Bódván. Először karácsonykor öntötte el az utat a folyó, akkor tanítási szünet volt, így a diákok szállításáról nem kellett külön gondoskodni. Január közepén szintén árhullám érkezett a folyón, így a víz levonultáig nem mentek iskolába a gyerekek és jelenleg is hasonló a helyzet.

A Bódva árhulláma teljesen beborította a területet, a biztonság érdekében a magasabb járművek számára is cölöpökkel jelölték ki az út vonalát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik