Belföld

45 milliós büntetést kapott a MÁV

A Közbeszerzési Döntőbizottság gyakorlatában kiugróan magas, 45 millió forint bírsággal sújtotta a MÁV Zrt.-t, mert a vasúttársaság jogsértően hosszabbította meg gépjármű flottája bérletének futamidejét.

A MÁV még 2004-ben indított közbeszerzési eljárást 1161 darab – plusz-mínusz 30 százalék – személykocsi és kisteherautó bérletére, valamint flottakezelésére. A nyertes LeasePlan Hungária Zrt.-nek át kellett vennie a MÁV meglévő 516 kocsiját is. A szerződés 2005. április 1-én indult és 2009. április 1-ig tartott.

A lejárat előtt a MÁV Zrt. indított új eljárást, de az eredménytelen lett, így szóban megállapodott a LeasePlan-nel, hogy az új közbeszerzési szerződés hatályba lépéséig folytatják a köztük lévő szerződést. Írásba viszont csak idén januárban foglalták a hosszabbítást.

A határozat lényege az, hogy a MÁV nem hosszabbíttathatta volna meg a szerződést a közbeszerzési törvény szerint. Ráadásul a mai piaci körülmények között elegendő ajánlattevő tud egy ilyen szerződést vállalni, így csak az ajánlatkérő okolható a kialakult helyzetért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik