Belföld

Orvoshiány lesz az USA-ban

Jelentős orvoshiány várható az Egyesült Államokban, ahol az újonnan elfogadott egészségügyi reformtörvény következtében az elkövetkező években milliókkal fog bővülni a betegek száma - írta a keddi The Wall Street Journal.

Az amerikai orvosi egyetemek nem képesek tartani ezt a tempót, 15 éven belül 150 ezer orvossal kevesebb lesz a szükségesnél – közölte az Amerikai Orvosi Egyetemek Szövetségének becslését az újság.

A hiány annak ellenére kialakul majd, hogy a kórházak és az orvosi oktatási intézmények mindent megtesznek ennek elkerülésére. Az Egyesült Államokban jelenleg mintegy 954 ezer orvos dolgozik.

A legnagyobb igény általános orvosokra lesz. Az új törvény szerint a betegellátásban a jelenleginél nagyobb szerep jut majd a háziorvosoknak, belgyógyászoknak és gyerekorvosoknak.

Az országban 352.908 általános orvos működik, és a várakozás szerint 2020-ig további 45 ezerre lesz szükség. Az egyetemeken az általános orvosnak tanuló diákok száma 2002 és 2007 között viszont negyedével csökkent.

A The Wall Street Journal megállapította, hogy az orvoshiány a betegellátás körének csökkenéséhez fog vezetni, és a betegeknek hosszabb várakozási időkkel kell számolniuk.

A külföldön tanult orvosok elvben segíthetnének a probléma orvoslásában, de velük az a gond, hogy nekik is teljesíteniük kell a pályakezdők számára előírt úgynevezett rezidensi kötelezettséget. Az Egyesült Államokban az orvosoknak legalább három évig rezidensként, vagyis gyakorló orvosként – kórházakban szakorvosok felügyeletével – kell dolgozniuk, mielőtt önálló orvosokká válhatnak. Az idei rezidensi állások 13 százalékát külföldön tanult nem amerikai állampolgárok töltötték be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik