Belföld

Nincs menekülés Paksról?

Leállította a közlekedést a MÁV a Paks-Mezőfalva vasútvonalon, amelyiken nukleáris katasztrófa esetén ki kellene menekíteni a paksi atomerőműben dolgozó 3500-4000 embert - írja a Magyar Nemzet. A közlekedési tárca szerint ez pánikkeltés, és a megkérdezésük nélkül íródott a cikk.

A Mezőfalva-Paks vonalszakaszon keresztül kapcsolódhat be az atomváros belső vasúti rendszere az országos hálózatba. A lap úgy tudja: az elhagyott pálya őrzését nem tudja biztosítani a vasúttársaság, a fémgyűjtők bármikor felszedhetik a síneket is.

“Az újságíró pánikkeltésre is alkalmas cikkét anélkül írta meg, hogy a közlekedési minisztériumnál vagy más kormányzati szervnél előzetesen tájékozódott volna. Az állításokkal szemben a valóság az, hogy a Mezőfalva-Paks vasútvonal országos jelentőségű, stratégiai vonal. A vasúti pálya fenntartása, működtetése az atomerőmű érintettsége miatt nemzetbiztonsági kérdés” – áll a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium Kommunikációs Osztályának az fn.hu-hoz eljuttatott közleményében.

A vasúti pályán teherszállítás, így például különleges eljárásrend szerint nukleáris üzemanyag-szállítás zajlik. A Paksi Atomerőmű Zrt. saját vasúti eszközökkel rendelkezik, emellett a társaság a legnagyobb gondossággal jár el a vészhelyzeti előkészületek terén is.

Az alacsony kihasználtsága miatt erre a menetrendi évre a szaktárca nem rendelt meg személyszállítást az érintett vonalra. “Mezőfalva és Paks között a menetrend szerinti vasúti személyforgalom ugyan szünetel, ám a vonalszakasz továbbra is alkalmas az atomerőművel kapcsolatos teherforgalmi és az esetlegesen jelentkező biztonsági, veszélyhelyzeti feladatok ellátására” – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik