Belföld

Előre látták, hogy káosz lehet a voksolásnál

A II. kerület helyi választási irodája már két éve figyelmeztetett arra, hogy gondok lehetnek az igazolással szavazásnál.

Szalai Tibor tájékoztatása szerint 2008 márciusában (a szociális népszavazást követően) a választási tapasztalatokról adott beszámolóban a főváros II. kerületének választási irodája “jelezte a kijelölt szavazókör működésének zavarait”, tehát a hosszú várakozási időt, a manuális munka megnövekedését, illetve a mozgóurnával való szavaztatás nehézségeit a Fővárosi Választási Iroda vezetőjének. Jelzésükre azonban semmilyen választ nem kaptak.

Mint közleményében írta, sajnálattal állapították meg, hogy – jelzéseik ellenére – sem az európai parlamenti képviselők tavalyi választásakor, sem a sokkal összetettebb feladatellátást igénylő országgyűlési választásokra nem történt változtatás.

Közölte: visszautasítják a II. kerületi választás lebonyolításában résztvevő köztisztviselők nevében a médiában megjelent indokolatlan és szakmailag megalapozatlan bírálatokat, ami a köztisztviselőket tenné felelőssé a helyzetért.

Szalai Tibor azért adott ki közleményt az ügyben, mert a vasárnapi parlamenti választás újra a felszínre hozta a problémákat. Az iroda vezetője a választás első fordulója kapcsán “a médiában megjelent félreérthető tájékoztatások és az Országos Választási Bizottság, valamint az Országos Választási Iroda közleményeivel kapcsolatban” tartotta szükségesnek álláspontja közlését.

Vasárnap este, az országgyűlési választások első fordulójának napján, jó néhány szavazóhelyiséget nem tudtak bezárni, mert még százak várakoztak voksolásra. A legkésőbb Budapest XI. kerületében fejeződött be az igazolással szavazás, mégpedig hétfőn hajnali negyed kettőkor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik