Belföld

Horváth Aladár visszavonul a politikától

Visszavonul a politikai közélettől és "új utakat keres" Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, miután utolsó helyen végzett a vasárnapi országgyűlési választások első fordulójában.

A jelölt Borsod megyei Edelény körzetében 335 szavazattal mindössze 1,5 százalékos eredményt ért el. “Megrázó vereséget szenvedtem és ez érzelmileg letaglóz” – értékelte a vasárnapi voksolás eredményét a roma jogvédő hétfőn.

Horváth Aladár független jelöltként Borsod-Abaúj-Zemplén megye 8. választókerületében, Edelény és térségében indult egyéni mandátumért.

A roma jogvédő nem érti, hogy miért kapott csak 335 szavazatot, holott a kampány során háromezer romával személyesen találkozott a választókörzetben, és sok száz nem roma is támogatásáról biztosította őt, illetve azt a szegénypárti programot, amelyet közösen dolgoztak ki és több százan aláírásukkal is támogatták.

Horváth Aladár úgy fogalmazott: “ha nincs szükség a politikai szerepvállalásomra, azt egy demokráciában nem szokás erőltetni. Ezért felhagyok a politizálással, új utakat kell keresnem, és keresni a továbblépés lehetőségét.”

Az Országos Választási Bizottság adatai szerint a legtöbb szavazatot Daher Pierre, a Fidesz-KDNP közös jelöltje kapta, aki 36,54 százalékot ért el. A második helyen a függetlenként indult Molnár Oszkár, jelenleg még fideszes országgyűlési képviselő végzett 24,14 százalékkal, míg a harmadik Miklós Árpád, a Jobbik jelöltje lett 19,13 százalékos eredménnyel. Gúr Nándor, az MSZP jelöltje 18,7 százalékot ért el, míg Horváth Aladár az utolsó helyen végzett.

Mivel az első helyre került jelölt nem kapta meg a szavazatok több mint felét, a választás nem volt eredményes, így az április 25-ei második forduló dönt az egyéni mandátum sorsáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik