Belföld

Tarolt a Fidesz – percről percre

Több körzetben éjszakába nyúlt a voksolás. Az első, nem hivatalos adatok szerint a Fidesz 53, az MSZP közel 20, a Jobbik 17 százalékot kapott. Az LMP bejut, az MDF nem. Folyamatos élő közvetítés és videók!

Részletes eredmények

A film honlapja

->

2.02

Hétfő hajnali negyed kettőkor adhatta le utolsóként szavazatát az a választópolgár, aki hét órát várt arra, hogy igazolással a lakóhelyétől távol élhessen választójogával a főváros XI. kerületének 19-es számú választókörében. Az országban utolsóként szavazó fiatalembert – Ostoróczki Szabolcsot, a budapesti Műegyetemen tanuló egri fiút – a választókerület egyéni képviselői mandátumát az első fordulóban elnyerő Fidesz-KDNP közös jelöltje, Rétvári Bence egy üveg pezsgővel személyesen köszöntötte.

0.59

Bajnai Gordon miniszterelnök telefonon gratulált Orbán Viktornak – tudatta a kormányszóvivő.

0.54

Vasárnap éjfélkor még 180 ember várakozott arra, hogy leadhassa szavazatát a főváros XI. kerületének 19-es számú választókörében. Mindannyian tudták: a választókörzetben már eldőlt az eredmény, a Fidesz-KDNP közös jelöltje, Rétvári Bence az első fordulóban elnyerte a mandátumot a nem hivatalos végeredmény szerint – jelentette az MTI. Amikor az óra elütötte az éjfélt, az iskola folyosójának lépcsőin ülő egyetemista fiatalok tapssal és éljenzéssel, és énekkel köszöntötték a hétfőt és egymást. Van közöttük olyan fiatal, aki már több mint 7 órája sorban áll arra várva, hogy leadhassa szavazatát.

0.40

Bayer Zsolt együtt vonatozik a Vörösmarty téren a Fidesz-szimpatizánsokkal – jelentette helyszíni tudósítónk.

Így vonatozott Bayer Zsolt:


20.48 – MSZP: reméljük, nem a jobboldaliakra vár az ország

Az MSZP reméli, hogy nem a központilag szervezett jobboldali szavazók miatt várakozik az egész ország az országgyűlési választások eredményére.

Budai Bernadett szóvivő az MTI-nek azzal indokolta, hogy korábbi nyilatkozatuk ellenére mégis megszólalnak a kampánycsend alatt, hogy ez nem sérti a jogszabályokat.
Emlékeztetett arra: az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt.

20.47 – Zuglóban még százak várnak

Több százan várakoztak még este fél kilenckor a főváros XIV. kerületének 31-es szavazókörében, hogy igazolással szavazhassanak a 2010-es országgyűlési választások első fordulóján; az okmányiroda épületében kialakított szavazóhelyiségnél, az épületen belül kétszáz méter hosszan kígyózó sorban állnak a voksolásra várók.

20.46 – Az LMP megveri a Jobbikot?

Az LMP informátorai szerint Budapest néhány szavazókörében a párt a 10-12 százalékot is elérte. A jelöltek szerint néhol a Jobbikot is megverhetik.

20.45 – Miskolcon befejezték

Miskolcon befejeződött a voksolás, mindenki, aki szavazni akart, megtehette, bár többen csak vasárnap este hét óra után tehették ezt meg.

20.41 – Balczó pezsgőt bontana

Balczó András, a Jobbik alelnöke arra a kérdésre, hogy mikor bontanának pezsgőt, elmondta: egy ilyen pártnál, amelyet kezdetben az emberek igen pesszimistán fogadtak, nagy eredmény, ha a parlamentbe bekerülnek.

20.35
– Bokros még nem jelent meg

Dávid Ibolya és Bokros Lajos még nem érkezett meg az MDF-központba, az összes újságíró őket és az eredményeket várja – jelentette tudósítónk. A helyszínen nincs igazán választási hangulat, a sajtó képviselői teljesen más témákról csevegnek.

20.33 – Ellentétes a törvény szellemével

A kampánycsend meghosszabbítása ellentétes a törvény szellemével – jelentette ki Kéri László politológus az ATV műsorában vasárnap este. Mint mondta, az országban több televízió választási műsoraiból milliók várják a választási híreket, és ők nem tudnak információhoz jutni amiatt, hogy néhány száz szavazó még hét óra után is sorban állt a szavazóhelyiségek előtt. Vagyis “néhány száz ember joga áll szemben ötmillióéval” – mondta Kéri László. Megjegyezte, hogy az idei választás emiatt marad majd emlékezetes.

A Fidesz székházban:



20.32 – Felsültek a választási szervek

Nagyon komolyan felsültek a választási szervek – minősítette az újságírók kérdésére a kialakult helyzetet az LMP kampányfőnöke. Karácsony Gergely hozzátette, hogy habár a jogalkotó is rosszul szabályozta a problémát, de az “a banánhéj, amin elcsúszott a választási bizottság, tényleg nevetséges”. A politikus egyúttal hangot adott annak a véleményének is, hogy “a kampánycsend intézménye felett eljárt az idő”. Szavai szerint “amikor internet van, sms van, e-mail van és a kampánycsend megsértésére szövetkező politikusok vannak”, ez a szabály betarthatatlan.

20.31 – Nem az OVB hibája

A szavazókörzetek előtti sorállásról az OVB nem tehet, az a törvényhozó, vagyis az Országgyűlés hibája – mondta Halmai Gábor OVB-tag a testület nyilvános, a köztelevízióban közvetített ülésén.

20.30
– Még sincs kampánycsend?

A Szabadság Kör alkotmányjogásza szerint az Országos Választási Bizottságnak nem lett volna jogköre meghosszabbítani a kampánycsendet. Gulyás Gergely – aki Fidesz-KDNP-s képviselőjelölt is egyben – az MTI-nek vasárnap este elmondta: a kampánycsend intézményét a választási eljárásról szóló törvény szabályozza, és kimondja, hogy a kampánycsend a szavazást megelőző nap nulla órától a voksolás befejezéséig tart. A befejezés időpontját is rögzíti a jogszabály: eszerint 19 óráig tart a szavazás. A törvény azt is kimondja, hogy aki a választóhelyiségben vagy annak előterében tartózkodik, szavazhat, ha hét órakor ott van, ez a körülmény azonban semmilyen összefüggésben sincs a kampánycsenddel.

20.28 – Új tagjai vannak az OVB-nek

Az Országgyűlés február 15-én választotta meg az Országos Választási Bizottság öt állandó és két póttagját; a testület tagjait a kormánypárti képviselők szavazataival választották meg, a Fidesz Szigeti Péter elnököt és Halmai Gábort nem tartották elfogulatlannak.

Rajtuk kívül tagja még a testületnek Bordás Vilmos ügyvéd, a Fidesz delegáltjaként, Szoboszlai György, az MTA Politikai Tudományok Intézetének tudományos főmunkatársa, tudományos osztályvezetője, Fazekas Marianna docens, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Közigazgatási Jogi Tanszék vezetője, az állam- és jogtudományok kandidátusa is. A két póttag Tilk Péter, a PTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszékének egyetemi tanársegédje és Wéber János jogász, az ORTT korábbi tagja lett. Az OVB rajtuk kívül az országos listát állító pártok delegáltjaiból áll.

20.25

Kukorelli Endre az LMP székházban az fn.hu tudósítójának úgy nyilatkozott: az LMP olyan lelki paradigmaváltást hoz, amely nélkül az ország nagy bajban lenne. Az LMP képes megváltoztatni a pesszimista közhangulatot. Ha nem jutnak be a parlamentbe, akkor sírni fognak, de legközelebb sikerülhet – nyilatkzota.

20.21 – Török Gábor a botrányról

A legalitását nem, a legitimálását viszont megkérdőjelezheti a választásnak a botrány – mondta Török Gábor politikai elemző. Vagyis a választás vitán felül érvényes lesz, de a demokratikus procedúra értéke csökken – magyarázta a köztelevízióban.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pártok belső szavazatszámláló rendszerükön keresztül valószínűleg már ismerik az eredményt.

20.20 – Debrecen

Még ötvenen várakoznak Debrecen 22. egyéni szavazókörében arra, hogy leadhassák a voksukat – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen vasárnap este 8 órakor. A szavazókörben, amelyet egy iskolaépületben alakítottak ki, a folyosón többnyire fiatalok várnak türelmesen a voksolásra.

20.19 – Szeged

Szegeden a 2. választókerületben még több mint 150-en állnak sorba, többnyire fiatalokat látni a tömegben. Sokan a délelőtt is jártak már itt, de a nagy tumultus miatt úgy döntöttek, hogy este adják le szavazataikat.

20.10 – Győr

Győrben sem zárt be vasárnap este hét órakor az igazolással voksolóknak kijelölt szavazókör – közölte a városi választási iroda vezetőjének jogi helyettese.

20:07
– Ingyen sör az MSZP-nél

Ingyen sör és üdítő várja az MSZP vendégeit, akik egyelőre nincsenek sokan.



20:05 – Pangás a Jobbiknál

A Jobbiknál jelenleg pangás van, a csarnokot elhagyták a párt prominens képviselői. A helyszínen nincs több 300 szimpatizánsnál.

20.02
– A Fidesz már bulizik

A Vörösmarty téren kis fideszes zászlót 500, fideszes jelvényt pedig 200 forintért lehet kapni; az árusok szerint szépen fogy mindkettő. „Ha már 8 évet kivártunk, ezt is ki fogjuk” – mondták aktivisták és szimpatizánsok tudósítónknak. Megérkezett a Fidesz-központba Pataki Atilla, az Edda frontembere is, aki „Mondjad testvér kinek dolgozol?” kérdéssel köszöntötte kollégánkat, majd elmondta, hogy hosszú, különleges bőrkabátja egy debreceni bőrkészítő mester műve.

20.01 – Pécsett választókat küldtek el

Lapunk információi szerint voltak szavazok, akiket elküldtek 19 óra után Pécsett.

19.50 – Miskolcon még szavaznak

Miskolc belvárosában, a polgármesteri hivatal Petőfi utcai épületében még legalább 50-60 ember várt arra vasárnap este hét óra után, hogy leadhassa voksát. Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy az épületben a szavazásra várók türelmesek, várnak sorukra. Akadt olyan várakozó, akit előreengedtek, mert “ment a vonata.” Miskolcon itt adhatták és még adhatják le voksukat azok, akik igazolással nem a lakóhelyükön szavaznak.

19.49 – Az LMP örül a részvételnek

Az LMP örül annak, hogy a vártnál magasabb a választási részvétel, mert ez jót tesz a demokráciának – mondta vasárnap a párt szóvivője az MTI-nek.


Jávor Benedek egyúttal szomorúnak nevezte, hogy miközben hetekkel korábban lehetett tudni, hogy milyen tömegben jelentkeztek át a választók más szavazókerületekbe, a választási szervek erre mégsem készültek fel.

LMP - KÉPGALÉRIA!

LMP – KÉPGALÉRIA


19:43
– Somogyi nem elégedetlen

Somogyi Zoltán, az MDF képviselőjelöltje az fn.hu-nak elmondta: 3 százalékos eredményük nem jelent semmit.

19.42 – Budapesten még 17 kerület nyitott

Tizenhét fővárosi kerületben nem tudtak urnát zárni 19 órakor, több helyen is órákig eltarthat még a szavazás – mondta vasárnap este a Fővárosi Választási Bizottság szóvivője az MTI-nek.

19.40
– A Jobbik bulizik

A Jobbik 21 óra körül kezdi sajtótájékoztatóját, a hivatalos rendezvény előre láthatóalg éjfélig tart majd, utána a Szkítia rock zenekar húzza majd a talp alá valót. A Jobbik szóvivője, Dúró Dóra az fn-hu-nak nyilatkozva elmondta: 50 százalék feletti eredmény esetén már ünnepelnének. Senkivel nem kötnek koalíciót, de minden olyan törvényjavaslatot támogatnak, amely a nemzet érdekeit szolgálja – tette hozzá.

19.36
– Kampánycsend után adatok

Az OVB központjában a kampánycsend alatt is vélhetően folyik a szavazatszámlálás, így elképzelhető, hogy a kampánycsend leteltével már majdnem végleges- vagyis magas feldolgozottságú – adatokat láthatunk – hangzott e a köztelevízió műsorában.

Adrew Vajna a Fidesznél - KÉPGALÉRIA!

Andrew Vajna a Fidesznél – KÉPGALÉRIA!

19.35 – 17 panasz

Tizenhét panasz érkezett szombat délután óta a helyi választási bizottságokhoz Győr-Moson-Sopron megyében az országgyűlési voksolással összefüggésben – közölte kevéssel a vasárnap esti urnazárás után az MTI-vel Kovács Béla főjegyző.

19.34 – Az MSZP-nél kampánycsend van

Szekeres Imre az fn.hu kérdését azzal hárította el, hogy még kampánycsend van. Tudósítónk azt mondta neki, hogy nyilatkozhat, mi viszont majd csak akkor jelentetjük meg, amikor a kampánycsend véget ér. A politikus csak a fejét rázta.

19.32

Esélylatolgatás Dúró Dórával, a Jobbik szóvivőjével:


19.30 – A Fidesz furcsállja a sorokat

Szijjártó Péter furcsállja, hogy bár az Országos Választási Bizottság a szavazás előtt arról beszélt, mindenben felkészült az országgyűlési választásokra, ehhez képest egyes embereknek hosszú órákat kell sorban állniuk ahhoz, hogy élhessenek alkotmányos jogukkal. A szóvivő a Fidesz Vörösmarty téri választási központjában nyilatkozott több televíziónak vasárnap este. A közvélemény-kutatók által prognosztizált választási eredményeket nem kívánta érdemben kommentálni, mint fogalmazott: ne igyunk előre a medve bőrére. A Fidesz este 19.30 órára meghirdetett sajtótájékoztatója a kampánycsend meghosszabbítása miatt későbbre tolódik.

19.29

Kiss Péter távozik az MSZP-től:



19.28 – Az új szabály a ludas

Azért nem zárták még le valamennyi szavazókört, mert bizonyos helyeken nagy sorok állnak és nem tudott mindenki leszavazni. A Political Capital szerint az igazolással szavazók “feltorlódását” nem az okozza, hogy számottevően többen akarnának igazolással szavazni, mint a korábbi választásokon, hanem az, hogy az új szabályozás szerint az átjelentkezettek számára az adott választókerületben meghatároznak egy szavazókört és csak ott szavazhatnak.

19.25 – Nincs adatszolgáltatás

Az fn.hu-nak Tóth Zoltán választási szakértő azt mondta, az OVB nem jogosult meghosszabbítani a kampánycsendet, ráadásul mivel a szavazókörökben, ahol sorban állnak a választók, nincs sem televízió, sem rádió, sem internet, nem kampánycsendsértő a választási hírek publikálása. Az OVB viszont nem kezdi meg az adatszolgáltatást, amíg valamennyi szavazókört be nem zárják. Ez egy-másfél óra is lehet.

19.22 – Nehéz a kampánycsendsértést megállapítani

Halmai Gábor, az Országos Választási bizottság tagja az fn.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy kampánycsend-sértést nehéz lesz megállapítani, mert 19 óra előtt mindössze 5 perccel döntött úgy a testület, hogy tovább tart a kampánycsend.

19.21

Egy-másfél órával kitolódik a kampánycsend, addig exitpoll-eredményeket sem lehet közzétenni – jelentette be Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke az Országos Választási Központban vasárnap este negyed 8-kor kezdődött rendkívüli sajtótájékoztatóján.

19.20
– Andy Vajna a Fidesznél

Ünneplésre készül Andy Vajna a Fidesz-kampányközpontjában, ahol megjelent már Balázs Fecó és Keresztes Ildikó is. Tudósítónk beszámolója szerint a párt vendégei odamehetnek a sajtómunkásokhoz, míg a média képviselői nem közelíthetnek a híres emberekhez.

19.17

Herényi Károly megérkezik az MDF-hez:


19:15 – Szocialista kampánycsend

Az MSZP-székházban a sajtószobába Lendvay Ildikó és Nyakó István benézett. Utóbbi közölte: addig nem nyilatkoznak, amíg nem fejeződött be minden szavazókörben a voksolás, azaz szerintük még tart a kampánycsend.

19.07 – Kitolták a kampánycsendet

Az OVB kitolt a kampánycsendet addig, amíg valamennyi szavazókört be nem zárják. A köztelevízió megszakította választási műsorát.

19.06 – A Szonda-Ipsos adatai

A Szonda-Ipsos által a köztelevízióban ismertetett felmérés szerint a Fidesz 57, az MSZP 19, a Jobbik 15, az LMP 5,5, az MDF pedig 3 százaléknyi listás szavazatot szerzett.

Fidesz - KÉPGALÉRIA!

Fidesz – KÉPGALÉRIA!

19.05

Az már biztos, hogy minden megyében elment a jogosultak több mint fele szavazni, tehát az egész országban érvényes lesz az első forduló. A valasztas.hu választókerületi bontást egyelőre nem közöl, ezért nem zárható ki, hogy elvétve lesz olyan kerület, ahol 50 százalék alatt maradt a részvételt, de a 17:30-as adatok ismeretében ez egyáltalán nem valószínű – áll a Political Capital gyors elemzésében.

19:02

Az MSZP-székházba megérkezett a teljes elnökség.

19.01

A Fidesz eredményváró rendezvénye a Vörösmarty téren



19.00

Az ország legtöbb szavazókörében lezárták a szavazóurnákat. Bizonyos körzetekben azonban olyan hosszú sorok álltak, hogy ott azoknak, akik nem kerültek sorra, továbbra is biztosítják a voksolás lehetőségét.

18.59

Megérkezett az MDF központjába Herényi Károly. Egyelőre nem kommentálta az exit poll adatokat.

MDF - KÉPGALÉRIA!

MDF – KÉPGALÉRIA!

18.56

Az MSZP rendezvényén nagyon kevesen vannak, lényegében csak a meghívott vendégek és – tőlük elzárva – az újságírók.

18.55

Megérkezett Hiller István az MSZP székházába.

18.54

Nemzeti színű szalagokat és kokárdákat viselő nénik táncolnak a Vörösmarty téren. Az újságírókat és a szimpatizánsokat külön engedik be a kampányközpontba, tudósítónk Pozsgay Imrével és Kálomista Gábor prducerrel. Beszámolója szerint Szíjjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője és Cser-Palkovics András helyettes szóvivő egy üvegfalu irodában dolgozik serényen.

18.48

Az MSZP székházánál alig lézeng valaki, a környéket a Zichy és a Jókai utca közötti részt két rendőrautó lezárta, csak a sajtót engedték be.

18.46

Helyszíni tudósítónk szerint telt ház van az MDF főhadiszállásán, minden sajtóorgánum megjelent, aktivisták azonban nem érkeztek.

18:45 – Gyülekeznek a Jobbikosok

A Sportmax csarnokba a Jobbik szimpatizánsait még nem engedték be, a helyszínen a sajtó képviselői gyülekeznek, a helyszínről a kameraerdő látható.


Losonczy Pál, a Jobbik kommunikációs igazgatója az fn.hu tudósítóinak elmondta: 3 ezer érdeklődőt várnak a helyszínre, a rendre pedig 40-50 egyenruhás gárdista felügyel. Tudósítóink rendőröket nem láttak a helyszínen, kakastollas csendőröket azonban felfedeztek a csarnokban, ahol a kivetítőkön a Győr női kézilabda bajnokok ligáját nézik a jelenlévők. A Jobbik ökörsütést is rendezett a szimpatizánsainak.

18.39 – Az MDF-nél telt ház van

Helyszíni tudósítónk szerint már telt ház van az MDF főhadiszállásán, a Szilágyi Erzsébet fasoron.

18.38 – Halálos áldozata is van a voksolásnak

Húsz alkalommal kértek segítséget a mentőktől a nap folyamán az országgyűlési választásokkal összefüggésben – mondta az MTI érdeklődésére az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese. Egy ember életét vesztette Veszprém megyében.

18.28
– Fieszta-hangulat a Fidesznél

A Fidesz választási központjánál, a Vörösmarty téren már fieszta-hangulat van: egyre több szimpatizáns gyűlik a téren, ahol több kávézó és söröző tat nyitva. Egy zenekar régi Neoton –slágereket játszik, és tudósítónk beszámolója szerint Kerényi Imre egy esernyővel sétál.

A tudósítás iPhone 3GS és T-Mobile mobilnet segítségével készült. (X)

A film honlapja

->

Olvasói sztorik