Belföld

Elbontják a külképviseleti urnákat

Ma bontja fel a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat az Országos Választási Bizottság (OVB).

Az amerikai kontinensen szombaton, a többi külképviseleten vasárnap tartották az áprilisi országgyűlési választás első fordulóját. A 86 külképviseletről a szavazóurnák kedd estig (a határidő előtt két nappal) megérkeztek az Országos Választási Központnak (OVK) helyet adó Önkormányzati Minisztérium budapesti, Roosevelt téri épületébe, ahonnan még pénteken továbbszállítják azokat a 176 egyéni választókerületbe. A külképviseleti szavazás sajátossága ugyanis az, hogy a voksokat nem számlálják össze a külképviseleteken, hanem hazahozzák azokat, és itthon “bekeverik” a választópolgár lakóhelye szerinti választókerület egyik szavazókörének voksai közé. A törvény így biztosítja, hogy a külföldön leadott szavazatok titkosak maradjanak.

A külképviseleteken, amikor a választópolgár megjelent és szavazott, a szavazólapját egy kis borítékba tette, mint Magyarországon, de a szavazatot tartalmazó lezárt boríték mellé ki kellett töltenie még egy nyilatkozatot is, amiben a választópolgár és a külképviseleti választási iroda vezetője igazolta, hogy a mellékelt borítékban a választópolgár szavazata van. (A nyilatkozat tartalmazza a választópolgár nevét, lakcímét, személyi azonosítóját.) Ezt a nyilatkozatot és a lezárt borítékban lévő szavazatot egy nagyobb borítékba tették, lezárták, a választópolgár a borítékot a leragasztáson aláírta, majd ezt az úgynevezett szavazási iratot dobta az urnába.
Az urnákat az OVB ma délután bontja fel, és válogatja szét a 176 egyéni választókerületnek megfelelően, a bontásig az urnákat szigorú biztonsági intézkedések mellett őrzik a nap 24 órájában.

Az OVB tagjai az urnák felbontása után egyéni választókerületenként csoportosítják az urnákban lévő szavazási iratokat, vagyis 176 egyéni választókerületi “kupacot” hoznak belőlük létre. (Ez a “művelet” várhatóan legalább öt órát vesz igénybe.) A választókerületenként csoportosított iratokat pénteken adják az egyéni választókerületi választási bizottságok (oevb) elnökeinek.

Az oevb elnöke által átvett szavazási iratokat majd csak az oevb bontja fel az első fordulóban a magyarországi szavazás napján, a második fordulóban pedig a szavazási iratok beérkezése után haladéktalanul. A bizottság összeveti a szavazásról szóló nyilatkozatot a külképviseleti névjegyzék adataival, az érvényes szavazási iratokból a szavazólapot tartalmazó belső borítékokat – azok felnyitása nélkül – a bizottság egy szállítóborítékba zárja, amelyet a bizottság tagjai aláírnak és bélyegzőlenyomattal látnak el. A szállítóborítékot a bizottság elnöke adja át a külképviseleti szavazatszámlálásra kijelölt szavazatszámláló bizottság elnökének.

Az első forduló során a magyarországi szavazás napján, a szavazás lezárását követően a szavazatszámláló bizottság az urnába dobja a korábban az egyéni választókerületi választási bizottságtól kapott, külképviseleti szavazatokat tartalmazó kis borítékokat. A szavazatok titkosságát tehát így, a magyarországi szavazatokkal történő összekeveréssel biztosítják. A külképviseleti voksoláson 6.851-en vettek részt, ez az előre “bejelentkezettek” (tehát akik a külképviseleti névjegyzékre vetették magukat) csaknem 78 százaléka volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik