Belföld

Bajnai Obamával vacsorázik

Bajnai Gordon szerint az energiabiztonság lesz a legfontosabb téma azon a csütörtök esti munkavacsorán, amelyen Barack Obama látja vendégül tizenegy kelet- és közép-európai ország vezető politikusait, államfőit, illetve kormányfőit.

A miniszterelnök az ATV Jam című műsorában csütörtök reggel azt mondta: fontosnak tartja a prágai találkozót, mert nagyon ritkán történik meg, hogy az amerikai elnök a régióba látogat.
Fontos gesztus, hogy ha már itt van, akkor a térség meghatározó országainak vezetőit meghívja egy vacsorára – értékelte.

Hozzátette: a diplomáciai előkészítés alapján az összejövetelen érdemi témák kerülnek napirendre. Bajnai Gordon nemcsak magyar miniszterelnökként, hanem a V4 soros elnökeként is az energiabiztonságot tartja a fő témának. Emlékeztetett arra, hogy másfél hónapja írt alá egy Európában egyedülálló együttműködési megállapodást erről.

Komoly eredményeket értünk el az energiabiztonság javításában, de ezt tovább kell vinni – hangsúlyozta.
Arra a kérdésre, lesz-e lehetőség kétoldalú találkozóra az amerikai elnökkel, azt válaszolta: mindenkivel lesz lehetőség néhány perces szóváltásra. Azt nem árulta el, hogy milyen témákat vetne fel szűk körben Barack Obamának.

Barack Obama azért érkezik csütörtökön Prágába, hogy Dmitrij Medvegyev orosz államfővel aláírja a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló szerződést (START-III).

Medvegyev elnök még csütörtökön visszaindul Moszkvába. Barack Obama a prágai amerikai nagyköveti rezidencián este munkavacsorán látja vendégül tizenegy kelet- és közép-európai volt szocialista ország vezető politikusait, államfőit, illetve kormányfőit, köztük Bajnai Gordon miniszterelnököt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik