Belföld

Itt a Fidesz őszödi beszéde

Nyilvánosságra került egy hangfelvétel, melyen - feltehetően - Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója arról beszél, hogy adatbázist vezetnek a szavazókról és mindenkiről tudják, hogy milyen pártállású. Videó!

Több videómegosztó oldalon is nyilvánosságra került egy felvétel, melynek készítői állítják, Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója hallható rajta, amint éppen arról beszél, hogy a Fidesz egy olyan országos adatbázist épített ki, melyben mindenki pártszimpátiáját rögzítik.

A felvétel tanúsága szerint a rendszert a tavalyi pécsi polgármester-választáson tesztelték, amely alapján meg tudták mondani, hogy “kik azok a komcsik, akik egyébként elmentek szavazni, és nem a Pávát vagy nem a Fideszt támogatták”.

a fidesz álláspontja

A mai napon az egyre nagyobb bajban lévő MSZP és Jobbik közös kétségbeesett kísérletet tett a Fidesz lejáratására. Lendvai Ildikó MSZP-elnök és a jobbikos kuruc.info internetes oldal közös akció során régi, kétségbeesett hazugságokat vettek újra elő. Ismételten, immáron sokadszor leszögezzük, hogy a Fidesz az adatvédelmi biztos által engedélyezett módon, a jogszabályok betartásával kezeli minden esetben az adatokat.

A felvételen elhangzik, hogy a pécsi időközi választásokon szinte mind a 38 ezer Fidesz-szavazót ismerték: nemcsak a nevüket, de korukat, telefonszámukat, mobilszámukat, e-mail címüket és még azt is, milyen erős támogatói a Fidesznek.

Terhelő vallomás

Lendvai Ildikó szerint “részletes, feltáró és terhelő vallomást” tett Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója pártja illegális adatgyűjtési tevékenységéről.

Az MSZP elnöke szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján kifejtette: egy internetes videomegosztó portálon található felvétel szerint Kubatov Gábor a Fidesz zártkörű rendezvényén azt állította, hogy pártja olyan titkos adatbázist épített ki a pécsi időközi választáson, amelyen “komcsi” megjelöléssel a nem a Fideszre szavazó választópolgárok is szerepelnek.

A Fidesz országos elnökségének tudtával készült lista “teljes harci készültségében” megmutatja a legnagyobb ellenzéki párt által tervezett “politikai szelekciót”, a “nemzet megosztásának haditervét” – fejtette ki a szocialisták elnöke.

Mesterházy Attila arra szólította fel Orbán Viktort, hogy a Fidesz adja át a hatóságoknak azt a “titkos adatbázist”, amelyről a YouTube internetes videomegosztó portálon található felvétel szerint állítólag Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója beszélt.

Veszélyben a demokrácia

Az MDF közleményében azt írta, “hogyha a felvételen hallható mondatok valóban elhangzottak a Fidesz kampányfőnökének szájából, akkor minden túlzás nélkül állíthatjuk: veszélybe került a demokrácia”.

Az fn.hu kereste Kubatov Gábort a felvétel hitelességével kapcsolatban, de választ egyelőre nem kaptunk.

A szocialistáknak jól jöhet a botrány

A Political Capital elemzője szerint egyetlen veszélyes mondata van a nyilvánosságra került felvételnek. Krekó Péter úgy véli, hogy Kubatov Gábornak az a kijelentése, hogy tudják, kik azok a „komcsik”, akik nem a Fideszt támogatták a pécsi polgármester választáson akár még mobilizálhatja is az MSZP-ből kiábrándult választókat.

A politológus az fn.hu-nak azt mondta, hogy a szocialisták ezzel a hanganyaggal tematizálhatják a következő két napot, és szavazásra ösztönözhetik saját táborukból a bizonytalankodókat.

A Jobbik ugyanakkor Krekó Péter szerint nem valószínű, hogy profitál a botrányból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik