Belföld

A Jobbik esélyeit elemzik Németországban

A magyar választási kampányról, mindenekelőtt a Jobbikról, annak esélyeiről közölt csaknem egész oldalas riportot keddi számában a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A német konzervatív napilap sárvári keltezésű írása szerint a szélsőjobboldali párt a választások eredményeként az ország második legerősebb pártja lehet. A cikk tudósít a Jobbik egy sárvári választási rendezvényéről, ahol a szónokok – mint írta – leszámoltak az ország politikai osztályával, leginkább a Fidesszel. Annak vezetője, Orbán Viktor szerintük “elárulta a nemzeti tábort”. “Kezdetben még reménykedtünk benne és pártjában, ma azonban már látjuk, hogy együttműködik a kommunistákkal” – idézte a felszólalásokat a cikk szerzője.

Az egyik szónok meg is nevezte a Fidesz “bűneit”, felróva, hogy a párt jóváhagyta Románia európai uniós csatlakozását, végül pedig a többi parlamenti párttal együtt a Lisszaboni Szerződést. Ezek a “hazaárulás” nyilvánvaló bizonyítékai – mondta a szónok, akinek szavait lelkes tetszésnyilvánítás fogadta.

A felszólalásokból idézve az FAZ arról számolt be, hogy az ország jelenlegi “nyomorúságos helyzetének” fő okát a Jobbik a “bűnöző politikusokban” látja. “A korrupt és erkölcstelen politikai elit az alapokig lerombolta az országot” – fogalmaztak egyesek.
Az írás említette a BKV körüli botrányokat, amelyek – mint írta – az ország “leglátványosabb” korrupciós esetei közé tartoznak. Emlékeztetett arra is, hogy a botránysorozat miatt Budapest főpolgármestere, Demszky Gábor is szorult helyzetbe került, szocialista helyettese pedig annak főszereplője volt. És vannak más olyan botrányok is, amelyek a szocialistáknál kezdődnek, de – mint a Jobbik állítja – “egykori Fidesz-miniszterekig vezetnek” – írta a tudósító.

A cikk szerint az ilyen történetek jelentik azt az anyagot, amelyekből a Jobbik él. Ebből fakadóan kampányolóinak nincs nehéz dolguk, amikor a hallgatóságot a “kéz kezet mos” jelszóval mind a szocialisták, mind a Fidesz ellen uszítják. “Aki a jövőben a nemzeti vagyont akár csak 1 forinttal is meglopja, életfogytiglani börtönt kap” – mondja az egyik kampányoló.

Közvélemény-kutatási adatok alapján a FAZ azt írja, hogy a párt a szavazatok mintegy 18 százalékára számíthat, ugyanannyira, mint a 2002 óta kormányzó szocialisták. Ezek az eredmények azonban tartalmaznak egy bizonytalansági tényezőt: a megkérdezettek egyharmada nem fedte fel szavazási szándékát. A tudósító szerint a párt a konzervatív polgári szövetség tulajdonképpeni ellenfelének tünteti fel magát azért is, mert a közvélemény-kutatók és a sajtó érdeklődése az Orbán vezette Fidesz egyértelmű fölénye miatt már hosszú ideje a szélsőjobboldal szereplésére összpontosult.

Az írás beszámolt a Jobbik történetéről, és megjegyezte: az antiszemitizmus, a fajgyűlölet, az idegenellenesség, továbbá a harc minden ellen, ami “nem magyar” a Jobbik politikai repertoárjához tartozik, s ehhez hozzátette, hogy a “nem magyar” alatt kiváltképp az országban élő cigányokat értik.
Az FAZ írása szerint az a tény, hogy a Jobbik az előreláthatólag csak három pártból álló parlamentben lehet, hogy a Fidesz mögött a második legerősebb párt lesz, utal annak a jobbratolódásnak a mértékére, amely előtt Magyarország áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik