Belföld

Vizsgálják az Auchan ásványvizét

Az előzetes eredmények alapján megfelelnek az előírásoknak az Auchan Magyarország által forgalmazott, saját márkás ásványvizek, de végleges eredmény csak a húsvégi ünnepek után várható. A kereskedelmi vállalat tiltakozik, és beperelte a rágalmazókat.

Az ásványvizek arzéntartalmát most vizsgálja a hivatal egy elmarasztaló sajtóhír nyomán – közölte dr. Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal
(MgSzH) Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatója.

Az Interpress Magazin (IPM) áprilisi számában azt írta, hogy “előző számában megjelent ásványvíztesztben, a szénsavban dús Auchan Super Aqua vízben a határértéket 40 százalékkal meghaladó arzént talált az MgSzH laboratóriuma”.

A szakember közölte: a megjelent információ alapján kezdték meg a vizsgálatokat, ugyanis az abban megjelent írás szerint a megengedettnél magasabb lehet az arzéntartalom az Auchan Magyarországnál forgalmazott saját márkás ásványvizekben. Ezt azonban Oravecz Márton most még nem tudta megerősíteni, mondván, hogy a vizsgálatok folynak, végleges eredmény csak a húsvéti ünnepek után várható.

Cáfolta ugyanakkor azt az állítást, hogy az MgSzH végezte volna az Interpress Magazinban megjelent vizsgálatot az ásványvizek arzéntartalmával kapcsolatban. Jelezte ugyanakkor, hogy az ásványvizek mikrobiológiai állapotát vizsgálták a hivatal laboratóriumaiban.

Az Auchan tiltakozik és perel

Az áruházlánc jogi lépéseket tett az IPM magazin valamint a Családi lap márciusi számában ugyanazon szerző tollából megjelent cikkek miatt, amelyek megalapozatlanul rossz hírét próbálják kelteni az egyébként rendkívül jó minőségű Auchan SuperAqua ásványvíz mellett több más terméknek is.

“Kifogásoljuk, hogy szerző cikkeiben egyetlen alkalommal sem adja meg az állítólagos vizsgálatot végző akkreditált laboratórium nevét, s egyetlen alkalommal sem mutatja be vagy csatolja a vizsgálati eredményeket” – írják az fn.hu-nak eljuttatott közleményükben.

Az Auchan elküldte az fn.hu-nak az ásványvíz legutóbb 2010. márciusában az ÁNTSZ Közép-magyarországi Regionális Intézete által hivatalos mintavételt követően készíttetett mikrobiológiai és analitikai vizsgálatának teljes eredményét, amely egyértelműen mutatja, hogy a termék minden szempontból megfelel a jogszabályi előírásoknak.

A vállalatunk a cég és termék hírnevének és üzleti érdekeinek súlyos és megalapozatlan megsértése miatt jogi lépéseket tesz a valótlan állítások terjesztői ellen. Vállalalatunk személyiségi jog megsértése miatt polgári pert indított az IPM főszerkesztője és lap kiadásáért felelős Word Communications Kft. ellen, továbbá rágalmazás miatt büntető feljelentést tett az IPM ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik