Belföld

Hamis áruk vándorolnak az országban

Hamisított termékek, árucikkek vándorkiállítása nyílt meg szerdán Veszprémben. 2009 decemberében Budapesten mutatták be először a gyűjteményt, és hamarosan a pécsiek, székesfehérváriak és a győriek is láthatják.

A kiállításon leginkább a vám- és pénzügyőrség által lefoglalt több száz hamisított termék látható; ruhaneműk, kozmetikumok, ékszerek, játékok, autóalkatrészek, elektonikus termékek, videófelvevők, gyógyszerek, élelmiszerek és más árucikkek. A látogatók figyelmét tablókon hívják fel arra, hogyan lehet felismerni a hamisított termékeket.

Az egyik tabló arról tájékoztat például, hogy évente kilenc billió forint értékű hamisított élelmiszer kerül forgalomba világszerte. A játékgyártók pedig évi 2,1 milliárd forintnyi bevételtő esnek el hamisított játékok piacra dobása miatt. A kiállítással a hamis termékek megvásárlásával járó kockázatokra igyekeznek felhívni a figyelmet – mondta Tóth Zita, a rendező szervezet, a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület titkára, megjegyezve, hogy sok esetben azonban nagyon nehéz megkülönböztetni az eredeti terméket a hamisítástól.

A fogyasztók legyenek mindig nagyon figyelmesek, s ne dőljenek be az olcsó áraknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy gyanús, ha a termék ára feltűnően alacsonyabb a megszokottnál, ha helyesírási hibák vannak a csomagoláson, ha valamely termék csak csomagban kapható, ám mégis egyesével árulják, ha a termék selejtesnek ,hibásnak tűnik, s ha a jótállási jegy és a használati utasítás hiányzik, avagy a száramzási, gyártási hely nincs feltűntetve.

A fogyasztók becsapásán, megkárosításán túl a hamísítások a fekete gazdaság bevételét növelik és összefügg a szervezett bűnözéssel is – hangsúlyozta a titkár. Rámutatott, hogy a gyógyszerek hamisítása például életveszélyt is okozhat. Noha gyógyszertárakban nem árulnak hamis gyógyszert, de ma már nem csak ott kaphatók különböző szerek – tette hozzá.

Almási Gyula őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Szellemi Tulajdonjogvédelmi Osztályának vezetője videófilmen mutatta be a hamisítók egyes megtévesztő trükkjeit. Az osztályvezető példaként említette, hogy egy akció alatt 117 konténernyi hamis tornacipőt foglaltak le, de találkoztak olyan esettel is, hogy újra csomagoltak és értékesíteni akartak használt injekciós tűket. Ugyanakkor rámutatott arra is, hogy az éves áruforgalomnak csak a két százalékát képesek ellenőrizni.

A hamis áruk gyűjteményéből havonta egy bemutatót terveznek: áprilisban Pécset, májusban Székesfehérváron, júniusban pedig Győrben lesz majd a vándorkiállítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik