Belföld

Orbán Viktor Pécstől tanul

Kétbalkezes városból a remény városa lett Pécs – jelentette ki hétfői látogatásán Orbán Viktor, aki a baranyai megyeszékhelyen arra kereste a választ, ahogy ő fogalmazott: hogyan lehet csodát tenni?

A Fidesz-MPSZ és a KDNP közös kormányfőjelöltje felidézte, hogy egy éve még úgy tűnt, Pécs elbaltázza azt az óriási lehetőséget, hogy Európa Kulturális Fővárosa lehet. A folyamatosan érkező negatív hírek a botrányokról, a beruházások késéséről az egész országra rányomta bélyegét. A május 10-i polgármester-választást követően azonban a rossz híreket felváltották a pozitív tudósítások. Pécs a remény városa lett a változást akarók szemében – mondta Orbán Viktor.

A pártelnök szerint a recept, amit Páva Zsolt és a fideszes városvezetés megtalált egyszerűbb, mint gondolták volna. Mindössze három lépésből áll: meg kell hallgatni az embereket, meg kell érteni az igényeiket és végül érvényt kell szerezni az akaratuknak. Orbán ezt lefordítva a Pécsi Vízmű esetére úgy fogalmazott, hogy a pécsi városvezetés megértette, hogy az emberek maguk akarják eldönteni, hogy mire költik a pénzüket. Amíg a fizetésük nyolcvan százalékát a rezsi, az adó és a járulék terhek viszik el, nem ők döntenek. A pécsi városatyák ezért átvették a vízszolgáltatást a francia érdekeltségű Vízműtől, hogy a lakosság díja csökkenhessen. Páva Zsolt, polgármester emlékeztetett rá, hogy Pécsen volt az egyik legdrágább a víz díja Magyarországon, most viszont itt kell a legkevesebbet fizetni az egész országban.

Olvasói sztorik