Belföld

25 milliárdot osztanak szét az egyetemek között

Rövid időn belül több mint 25 milliárd forintnyi plusztámogatást kaphatnak a felsőoktatási intézmények, a pályázatokról tíz napon belül döntenek - jelentette be Hiller István oktatási miniszter pénteken Budapesten.

A közeljövőben a kutatóegyetemi rendszer felállításával párhuzamosan több mint 25 milliárd forint plusz jelentkezik a felsőoktatásban. Ez a felsőoktatás költségvetésének több mint tíz százalékát jelenti – mondta a miniszter. Hiller István hozzátette: az elmúlt években több mint százmilliárd forint épült be uniós forrásból.

Az MTI információi szerint az összesen 27 milliárd forintra nemcsak a kutatóegyetemi státuszra pályázó intézmények pályázhattak. A plusztámogatásból 12 milliárd forintot a Közép-Magyarországi Régióban osztanak majd szét.

Többen tanulnának tovább

Nőtt az érettségizők és a felvételizők száma Magyarországon, az idén a tavalyihoz képest körülbelül kétezerrel többen szeretnének érettségizni, a felsőoktatásba pedig 13 ezerrel többen jelentkeztek, mint egy évvel korábban – közölte Hiller István.

Az idén mintegy 140 ezren tesznek majd valamilyen érettségi vizsgát, körülbelül kétezerrel többen, mint 2009-ben. Tíz százalékkal nőtt az emelt szintű érettségire jelentkezők aránya. Az írásbeli érettségik május 3-án kezdődnek – mondta a miniszter.

Felsőoktatási felvételi jelentkezést 140 ezren adtak be, 13 ezerrel többen, mint tavaly. Közülük 68 ezren elektronikus úton jelentkeztek, ez nagyjából ötven százalékos emelkedést jelent – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik