Belföld

Online kérdőív segít a pártok közti választásban

Egy új, online kérdőív segítségével, a különböző szakpolitikai kérdésekre adott válaszaink alapján megtudhatjuk: véleményünk mely párt programjában jelenik meg a leginkább. A Szavazatszondát ifjú politológusok készítették és bárki számára hozzáférhető.

A Szavazatszonda.hu egy olyan online közvélemény-kutató és tájékoztató eszköz, ami közérthető és játékos módon ismerteti meg az érdeklődőket a 2010-es országgyűlési választáson induló pártok szakpolitikai állásfoglalásaival, miközben a választók saját nézeteivel is összeveti azokat.

A szonda felhasználóinak 30 – a pártok által előre megválaszolt – egyszerűen megfogalmazott, konkrét, a választási kampányok során is felmerülő szakpolitikai kérdésben kell állást foglalnia. A kérdéssor végén a felhasználó kap egy grafikusan is megjelenített százalékos eredményt arról, hogy mely párttal milyen mértékű egyezés mutatható ki a szakpolitikai álláspontok kapcsán. A felhasználók válaszai – természetesen anonim módon – rögzítésre kerülnek, a későbbi statisztikai összegzés céljából. Ezek alapján kimutatások nyerhetők mind az egyes szakpolitikai kérdések társadalmi megítélése, mind pedig az egyes pártok szakpolitikai síkú választói támogatottsága tekintetében.

A kérdőívet a választások első fordulójáig lehet kitölteni.

Ifjú politológusok összefogásával készült

A Szavazatszonda készítői fiatal politológusok és társadalomtudósok – az ország különböző részeiről. Intézményileg a következő szervezetek együttműködésében jött létre: Politikon Intézet (PI), Politológiai Párbeszéd Társasága (PPT), Politológus Hallgatók Országos Egyesülete (PHE).

A három szervezet a 2009-es EP-választásokra már elkészítette egy szondát, melynek 2009. június 2-a és 2009. június 25-e között 34871 felhasználója volt. A program ezzel messze maga mögé utasította a többi hasonló hazai kezdeményezést.

A Szavazatszonda szervezői hangsúlyozzák, nem kötődik semmilyen párthoz vagy ideológiai csoporthoz. Eltérően több hasonló internetes kérdőívtől, ez nem állandó, a szavazót hosszútávon jellemző értékalapú ideológiai hovatartozást mér, hanem szakpolitikai preferenciákat vesz figyelembe, az adott választáson induló pártok programjához viszonyítva.

Módszertan

A Szavazatszonda annak érdekében, hogy a választókat leginkább foglalkoztató kérdések kerüljenek a programba, az úgynevezett „téziscsomagok” összeállítását megelőzően kérdőíves felméréseket és fókuszcsoportos vizsgálatokat is alkalmaznak a szervezők. Nem a Szonda készítői határozzák meg a pártok álláspontjait, hanem a pártok maguk (vagy ennek hiányában azok programjai) foglalnak állást a nekik megküldött tézisek kapcsán.

Minden szakpolitikai tézishez az objektív tájokozódást megalapozó szakértői háttéranyag tartozik, illetve a pártok maguk is kommentálják válaszaikat, amelyeket ugyancsak hozzáférhetővé tesznek a készítők. A válaszok rögzítésre kerülnek, így ezek a fontos statisztikai adatok szolgálnak a Szonda 2010-es projektje eredményeinek, tanulságainak alapjául. A téziseket naprakészen, a leginkább aktuális témák alapján állítják össze a készítők. Mindemellett az eszköz nyitóoldalán, a bevezetésben a választási rendszerről és a választáson induló pártokról is informálódhatnak a felhasználók.
Három küldetés

A hivatalosan március végén induló Szavazatszonda.hu – a készítők szándéka szerint – hármas céllal készül. Egyrészt egyfajta „demokráciaformáló küldetést” kap azáltal, hogy a hazai pártokat határozottabb szakpolitikai álláspontok kialakítására inspirálja, míg a másik oldalon növeli a választópolgárok önismeretét és tudatosságát a pusztán érzelmi döntések meghozatala helyett. Másrészt ismeretterjesztő funkciót is ellát, hiszen a teszt kitöltése során minden egyes kérdéshez informatív, de közérthetően fogalmazott háttéranyagot biztosítanak a készítők, továbbá a választáson induló összes pártról is tájékoztatást adnak.

Harmadrészt kutatási eszköz, hiszen a teszt során megszülető válaszok rögzítésre kerülnek, így minden egyes szakpolitikai kérdés esetében statisztikai adatok állnak rendelkezésre a választópolgárok állásfoglalásáról, így kimutathatóvá válik, hogy szakpolitikai téren mely pártok képviselik inkább, és melyek kevésbé a választói akaratot.

szondázza meg, kire szavazna!

A Szavazatszonda.hu aktív időszakában 2010. március 25-től a választásokig érhető el a http://www.szavazatszonda.hu címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik