Belföld

Nem akarnak golffalut a pátyiak

Ötven pátyi lakos demonstrált a budapesti spanyol nagykövetség előtt kedd délután. A megjelentek a Pátyra tervezett golffalu megépítése ellen tiltakoztak, amelyet a spanyol Grupo Milton cég szeretne a településen megvalósítani.

A Páty Nem Eladó Civil Összefogás által rendezett tüntetésen Tollner József független pátyi önkormányzati képviselő petíciót olvasott fel az egybegyűltek előtt, amelyben a tervezett beruházás környezetre és helyi lakosságra gyakorolt káros hatásait sorolta fel.

A civilek attól tartanak, hogy a golffalu megvalósulásával megduplázódna a település lakossága, és a beruházás káros hatással volna a természetre. A petíció nevesítette a spanyol Grupo Milton építőipari cégcsoportot, amely a civilek szerint nem rendelkezik referenciákkal.

A befektetéssel kapcsolatba hozható még egy cég, a Sedesa csoport, amely legutóbb Sávolyon szeretett volna MotoGP pályát építeni. „Ugyanez a cégcsoport Páty közigazgatási területén, Telki közvetlen szomszédságában óriási golf-lakóparkot tervez – a szántóföldek átminősítése már megtörtént” – mondta az egybegyűltek előtt Tollner József képviselő. Mint a tüntetésen hangsúlyozta, aggasztó, hogy a korrupciótól terhelt spanyol ingatlanfejlesztési módszert exportálják.

Tollner József kifejtette, az önkormányzati testület szerdai ülésén dönt a beruházás megkezdését jelentő jelzáloghitel-szerződés elfogadásáról és a településfejlesztési szerződésről. A képviselő azt reméli, hogy – mivel eddig három ügyvéd is kifogásolhatónak találta a szerződést – a képviselő-testület nem tudja ügyvéddel ellenjegyeztetni a kérdéses dokumentumot.

A petíciót egy cserép virág kíséretében – bár a spanyol nagykövetnek címezték – csak a nagykövetség egyik biztonsági alkalmazottjának sikerült átadni.

A Pest megyei Pátyra tervezett golfpálya-beruházás ügyében február 14-én népszavazást tartottak Pátyon, a helyi referendum azonban érvénytelen volt, mivel a szavazásra jogosultak csupán 43 százaléka jelent meg az urnák előtt a minimálisan szükséges 50 százalék helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik