Belföld

A BRFK felfüggesztené Hagyó mentelmi jogát

Már legalább három "kőkemény terhelő vallomás" van a BRFK BKV-ügyekben eljáró nyomozócsoportjának birtokában Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ellen - értesült a Népszabadság.

A BRFK ezekre tekintettel már javasolta az ügyészségnek Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését.

A lap szerint az ügyészség egyelőre nem látja kellően megalapozottnak a Hagyóval szembeni gyanút, ezért még további bizonyítékokat kért a nyomozóktól.

E döntés hátterében azonban vélhetően az áll, hogy az ügyészség már nem látja értelmét Hagyó mentelmi jogának felfüggesztését kérni. A parlament már nem ülésezik, s Hagyó miatt vélhetően már nem is hívná össze a házelnök.

Mivel a BKV-botrány kirobbanása óta a mentelmi jogot biztosító képviselői mandátum kivételével Hagyó minden tisztségéről és képviselőjelöltségéről is lemondott, az új parlament megalakulását követően már országgyűlési engedély nélkül is kihallgatható és meggyanúsítható lesz.

Időközben a főváros 153 millió forintot adott a BRFK-nak. Az elfogadott, de még alá nem írt közszolgáltatási megállapodás értelmében azonban a fenti összegből 80 milliót az aluljárókban tavaly és idén telepített kamerarendszerek üzemeltetésére köteles fordítani a főkapitányság, így a főváros szerződésbe foglalt egyéb igényeinek kielégítésére már csak 73 millió maradt.

Ez az összeg kevesebb, mint amennyivel Zugló vagy az V. kerület támogatja a helyi rendőrséget – írta a lap.
A BRFK hivatalosan nem kommentálta a városházi döntést, rendőrségi körökben azonban azt sokan egyértelműen a BKV-ügyben folyó nyomozásra adott “városházi válaszként” értékelik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik