Belföld

Vakoktól tanulnak tájékozódni a tűzoltók

A tűzoltók a vakoktól tanulnak a sötétben tájékozódni, felkészülve arra az eshetőségre, amikor már semmilyen technikai eszköz nem tudja segíteni munkájukat. A fővárosi tűzoltók által nemrég kidolgozott új módszer iránt már kilenc ország érdeklődik.

A vakvezető kísérleti képzést – amelyet Erdélyi István tűzoltó őrnagy által készített tanulmány alapján a fővárosi Vakok Általános Iskolájával közösen dolgoztak ki – tavaly szeptemberben indították el. A 30 órás képzésben öt tűzoltó vett részt, és az új módszer elsajátítását három tájékozódás- és közlekedéstanár segítette a vakok iskolájából.

Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság főosztályvezetője elmondta: az elgondolás az volt, hogy a tűzoltók elsajátítsák a “vakos” technika módszertanát, figyelembe véve és felhasználva a tűzoltók speciális felszereléseit, munkaformáit, a munka közbeni mozgásformákat, testhelyzeteket.

A tanulmány alapján kidolgozott módszer lényegi eleme, hogy a tájékozódási és közlekedési technikák eddig látássérülteknek tanított, de a látók számára is oktatható, megtanulható – tűzoltói segédeszköz (tömlő, kötél, hőkamera) nélküli – elemeit beépítik a tűzoltó-alapképzésbe, majd a továbbképzésbe.

Az ezredes megjegyezte: ez a kizárólag az érzékszervekre hagyatkozó módszer akkor éri el a kívánt eredményt, ha ötvözik a vakok iskolája trénereinek szakmai ismereteit, a tűzoltók ismereteit, valamint a tréningeken részt vevő oktatottaknak a képzés során összegyűjtött tapasztalatait.

A tűzoltóknak gyakran kell vaksötétben vagy füsttel telített helyiségekben dolgozniuk, és ilyenkor a látási távolság nullára redukálódik, a tájékozódást pedig a hőhatás és az omlásveszély is akadályozhatja – magyarázta a főosztályvezető.

Ráadásul a tűzoltóknak védőfelszerelésben, légzőkészülékkel és a mentéshez használatos speciális eszközökkel kell ilyen körülmények között viszonylag gyorsan közlekedniük.

A tűzoltók véleménye szerint ezzel a módszerrel rossz látási viszonyok között is rövidíthető az ismeretlen bevetési helyszínek felderítési ideje, biztonságosabbá tehető a beavatkozás, kezelhetőbbé válnak a stresszhelyzetek.

A fővárosi tűzoltóság azt tervezi, hogy a tájékozódási módszer oktatását a teljes állományra kiterjeszti. A módszer iránt már kilenc európai ország jelezte érdeklődését – mondta Dobson Tibor.

A főosztályvezető szerint ez a fajta tájékozódási módszer nagyban segítette volna a tűzoltók munkáját a miskolci paneltűznél, illetve a budapesti műegyetemi tragédiánál.

A tavaly augusztusi miskolci paneltűzben egy édesanya és két gyermeke vesztette életét, mert a nagy füstben, kúszva közlekedő tűzoltók nem találták meg az ajtót.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.