Belföld

Csak szavakkal ütöttek 15-én

Az elmúlt évekhez mérten békésen és nyugodtan teltek a március 15-ei megemlékezések, a programokon végre sok volt a gyerek is. A Fidesz rendezvényére több tízezren is ellátogattak, az MSZP azonban mérsékelt érdeklődést váltott ki. Demszky Gábor elbúcsúzott, őt csúnyán kifütyülték. Tettlegesség sehol nem történt, rendőri beavatkozásra nem volt szükség.

Az idei március 15-ei megemlékezések a hagyományokhoz híven zászlófelvonással kezdődtek a budapesti Kossuth téren. A közjogi méltóságok kordon mögött álltak, a nézők csak detektoros kapun juthattak be a tér egy távoli részére. A „többiek”, mintegy 200 fő a Báthori utca sarkán álltak, feltűntek árpádsávos és egy halálfejes zászló is. A tömeg bekiabálásokkal, fütyüléssel kommentálja a zászlófelvonást: “Hazaárulók! Mocskos tolvajok!”.

Újra családos ünnep

A Múzeumkert környékén azonban nyoma sem volt a kordonoknak vagy beléptetőkapuknak, de a bekiabálásoknak sem. A műsor kezdete előtt már 5-6 ezer ember gyűlt össze a Nemzeti Múzeum előtt, a tömeg megtöltötte az egész Múzeum körutat. Tudósítónk szerint az elmúlt „kordonállítós” években még soha ennyien nem ünnepeltek.

Most azonban az emberek családostul, gyerekekkel jelentek meg, az egész olyan volt, mint amilyennek egy nemzeti ünnepnek lennie kellett – emelte ki kollégánk. Hivatalos források szerint az állami rendezvényeken mintegy 11 ezren vettek részt, köztük sok gyermek.

Vérszegény MSZP

A pártok idén is külön ünnepeltek, és természetesen kampánycélokra használták a tömeg figyelmét. Tömegből igencsak kevés jutott az MSZP-nek, a Pilvax közben tartott megemlékezésükre alig ezren voltak kíváncsiak.


Mesterházy Attila a múltidézés után az elmúlt nyolc év eredményeit méltatta, a fejlődést csak rosszindulattal lehet eltagadni – utalt a Fideszre. Választási ígéret nem hangzott el, de a szocialisták miniszterelnök-jelöltje kijelentette: a demokratikus oldalon egyedül az MSZP áll. A liberálisok ma már „nem mérhetők” és az alkalmi pártszövetségeknek sincs értelme – mondta.

Hatalmas tömeg a Fidesznél

Demszky Gábort is mintegy 1000-1500 fő hallgatta, azaz inkább fütyülte és pfujjolta a Március 15. téren. Az egész városban itt és ekkor volt a legnagyobb rendőri készültség. A főpolgármester beszédét a szélsőjobbra hegyezte ki, amelytől meg kell védeni a magyar demokráciát. Végül bejelentette, hogy az önkormányzati választások után visszavonul a politikától.

Ha a tömeg mérte számít, a napot egyértelműen a Fidesz „nyerte”: több tízezren hallgatták végig többek között Kósa Lajos, Navracsics Tibor, majd végül Orbán Viktor beszédét. A Fidesz elnöke szerint már csak 27 nap, és ideje csomagolni. A hatalom mostani birtokosai egész Magyarországot begyömöszölnék egy nokiás dobozba, és elvinnék külföldi bankjaik páncéltermébe – mondta.


A pártelnök szerint a nagyarányú győzelem több, mint a forradalom, mert alku és vér nélküli gyors cselekvést tesz lehetővé. Orbán két szavazatot kért az emberektől, aki voksait megosztja, az az ellenségre szavaz.

A Jobbik a Bazilika mellett ünnepelt. Vona Gábor úgy fogalmazott, a Jobbik kormányra kerülése esetén „mindenki és minden a helyére kerül”. Ez a többségnek igazságot, míg például a „politikusbűnözőknek” börtönt fog jelenteni.

A párt rendezvénye után véget értek a 15-ei programok. Ha kíváncsi a részletekre, olvassa el „percről percre”-összefoglalónkat!

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik