Belföld

Ünnepi beszédkommandó – Török Gáborral

Török Gábor szerint lényeges, hogy miként lépnek fel a pártok vezető személyiségei holnap, mert a közvéleményt nagyban alakíthatják, hiszen a miniszterelnök-jelölti vitára is egyre kisebb az esély. Úgy látja, hogy Mesterházynak lesz a legnehezebb, Orbánnak pedig a legkönnyebb dolga. A politológus blogján nézelődtünk.

“A megszokottnál fontosabb lehet, hogy a 3 párt és a 3 vezérszónok milyen képet mutat magáról. Miután a kampányban miniszterelnök-jelölti vitára egyre kisebb az esély, a közvélemény az ilyen alkalmak segítségével tudja csak egymás mellé helyezni, összemérni az egyes pártokat és vezetőiket” – írja Török Gábor politológus a blogján a március 15-i ünnepségekkel kapcsolatban.

Úgy látja, hogy az is fontos lesz, hogy az egyes rendezvényekről milyen képet sugároznak, mekkora tömeg gyűlik össze, kik válnak a tudósításokban kiemelt arcokká és az, hogy milyen az esemény hangulata. “Itt persze a médiának súlyos felelőssége van: többször láttuk, hogyan lesz az adott orgánumhoz közelebb álló rendezvény derűs népünnepély, míg a másik unalmas és érdektelen pártgagyi, vagy éppen rossz arcok durva randalírozása” – fejti ki Török.

Úgy gondolja, hogy Mesterházy Attilának lehet a legnehezebb dolga, mert neki azt kellene demonstrálnia, hogy felnőtt a feladathoz, “nem is annyira nagy rá a „baloldal miniszterelnöke” címkéjű kabát”.

“Miután a pozitív mondanivaló ehhez láthatóan kevés, ráadásul gyenge lábakon is áll, minden bizonnyal szokatlanul éles hangnemre vált: azt várom, hogy elsősorban a két rivális együttes erejű támadásáról szól majd beszéde. A rendezvény címe, a sokat mondó „Demokraták márciusa” is arra utal, hogy az MSZP holnap újra megküzd majd a demokráciát veszélyeztető ellenfelekkel” – teszi hozzá a politológus.

Orbán Viktor helyzetét látja a legkényelmesebbnek, mert szerinte első látásra csak arra kellene vigyáznia, hogy ne hibázzon. “A Fidesz kétfrontos helyzetében – amely amúgy tágítja is a párt játékterét – azonban nem is olyan egyszerű pontosan meghatározni, hogy mit is jelent ez. Megítélésem szerint ezért tőle várható a legkevesebb meglepetés: számára a kormányképesség – és vele együtt a tényleges alternatíva hiányának – demonstrálása a legfontosabb feladat. Mindezt azonban úgy kell megtennie, hogy közben hiteltelenítse egyrészt az MSZP Fidesz-Jobbik, másrészt a Jobbik Fidesz-MSZP összeborulást vízionáló vádjait” – hívja fel a figyelmet Török.

Szerinte, ha Orbán ügyesen kimászik ezekből a “furcsa szerelmi háromszögekből, már nyert ügye van”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik