Belföld

Hiller: kiegyezésre van szükség

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint az 1867-eshez hasonló kiegyezésre lenne szükség Magyarországon. Arról is beszélt, hogy kt ünnepel március 15-én és méltatta azokat, akiket kitüntetett.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a kiegyezés legalább annyira fontos ma is, mint 1867-ben: „az ország kiegyezésére van szükség, hogy a magyarokban lévő tehetség kibontakozzék a közösség, Magyarország javára” – mondta a tárcavezető, amikor átadott kitüntetéseket március 15-e alkalmából.

Az oktatási és kulturális miniszter feltette a kérdést, tudtak és tudnak-e élni a magyarok békében; mi volt és mi a politika feladata? „A konfliktuskeltés vagy az, hogy a hétköznapok nyugalmának egyfajta keretet adjon. A magyar történelem során voltak olyan politikusok, akik képesek voltak folyamatokban gondolkodni, voltak olyanok, akik tudtak békében élni, olyanok, akik deáki nagyságot képviseltek. Én március 15-én Petőfit, Széchényit és Kossuthot ünneplem, és hálás szívvel gondolok Deákra” – fogalmazott a politikus.

Ezek után a Magyar Köztársaság Kormánya nevében köszönetet mondott a kitüntetetteknek. “Önök a kultúra és az oktatás területén a lehető legtöbbet tették az ország számára. A két, korban egymástól elváló jelen – a reformkor és a szabadságharc, valamint a Kiegyezés kora – csak azokban tud élni, akik a történelmi jelenben képesek tehetségüket a köz szolgálatába állítani” – összegzett Hiller.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik