Belföld

Feljelentést fontolgat a Fidesz villamosügyben

Szabálytalanságokat talált a fővárosi Fidesz az 1-es és 3-as villamosvonal meghosszabbításának kapcsán.

A Fidesz kilátásba helyezte, hogy büntetőfeljelentést tesz a budapesti 1-es és 3-as villamosvonal meghosszabbításának ügyében. Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz-frakció tagja pénteken azt közölte az MTI-vel: a projekt előkészítése során súlyos hiányosságokat tártak fel, emiatt a közgyűlés belső revíziós vizsgálatot rendelt el, ennek eredményétől függ, hogy a párt tesz-e feljelentést.

Mint hozzátette, vizsgálni akarják a felelősséget, illetve a szabályok betartását is. Emlékeztetett arra, hogy a projektet Hagyó Miklós, korábbi főpolgármester-helyettes, majd Horváth Csaba (MSZP) koordinálta. A Fidesz szerint a két villamosvonal meghosszabbítása kapcsán készült, az önkormányzat által megrendelt megvalósíthatósági tanulmány “érthetetlenül drága”, 890 millió forintba került, az elkészült tervek hibásak és magánérdekeket szolgálnak.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén döntött arról: haladékot kérnek az 1-es és a 3-as villamos fejlesztésének első üteméről szóló támogatási szerződés aláírásához annak érdekében, hogy megoldást találjanak a beruházás előkészítése során feltárt kockázatokra. Tiba Zsolt főjegyző, a projekt előterjesztője szerint a műszaki tartalom nem kellően véglegesített és a tervek pénzügyi szempontból is tartalmaznak hiányosságokat.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) az MTI-hez szerdán eljutatott közleményében komoly szakmai hibákra hivatkozva kiemelte, hogy a két villamosvonal meghosszabbítását annak jelenlegi formájában nem támogatja. Az 1-es és a 3-as villamosvonal meghosszabbítására az unió 33 milliárd forintos támogatást ad. A projekt keretében 2013-ig a tervek szerint több ütemben újul meg a két nyomvonalon a villamospálya a megállókkal együtt, valamint új szerelvényeket is vesznek e vonalakra 10 milliárd forintért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik