Belföld

Dávid Ibolya megrázta a vészcsengőt

Az okos ország 20 elemét egy Magyarország-puzzle-ban rakta ki az MDF vezérkara, mintegy szimbolizálva: mindenki hozzátesz Magyarországhoz. A kirakós végén Dávid Ibolya megrázta a vészcsengőt, majd közleményükben is ajánlószelvényeket kértek a választóktól.

Élőben közvetítették a Twitter nevű közösségi oldalon, ahogy az MDF vezetői sajtótájékoztatójukon újabb és újabb puzzle-darabot – összesen húszat – helyeznek el egy nagy Magyarország alakú táblán.

Húsz puzzle-darab

Az első, „munkahely” darabot Bokros Lajos miniszterelnök-jelölt tette fel, és kijelentette: okos államra van szükségünk. Utána Pusztai Erzsébet következett. Kifejtette: a szolidáris kártyát támogatják, azt hogy a család a gyermekre fordítsa a támogatást. Csapody Miklós hozzátette: ha az okos állam nincs egyedül, a régió országai együtt vészelik át a válságot

Egy következő pontban az MDF az önkormányzatokról szólt: szerintük csökkenteni kell a központi hatalmat, összeférhetetlenség a parlamenti és helyi képviseleti hely között. Dávid Ibolya a tiszta közélet érdekében korrupció elleni hivatalt ígért. Ekkor a puzzle-darabok fele már a táblán volt, majd Borsod megyére felkerült a hatékony mezőgazdaság darab.

Ezt követően a közbiztonság témaköre következett: a rendőrség és a fegyveres szervek megerősítése a pártmilíciák uralma helyett. Majd Pusztai Erzsébet szólt a fenntartható nyugdíjrendszerről. Szerinte új rendszerre van szükség a jövő nyugdíjasainak érdekében.

Makay Zsolt ezután elmondta: kiemelt helyen foglalkoznának a zöld beruházásokkal és a megújuló energiaforrásokkal. A felsőoktatás-puzzle-lel kapcsolatban elmondták, hogy nincs gazdasági versenyképesség minőségi felsőoktatás nélkül. Ezért kevesebb intézményt, de jobb minőségű oktatást képzelnek el.

Végül felkerült a kirakós utolsó darabja is: Herényi Károly feltette a felelős költségvetési politikát szimbolizáló elemet, amely alkotmányos adósságkorlátot és teljes ígéretmutatót javasol. Mindezzel az MDF egyik szlogenjét szimbolizálták: mindenki hozzáadott Magyarországhoz. A 20 elem pedig az „okos ország 20 pontját” jelentette.

Ajánlószelvényeket kérnek

Az esemény végén Dávid Ibolya megrázta a vészcsengőt és felszólított mindenkit: aki a demokráciát akarja választani, támogassa ajánlószelvényével a pártot.

Még bő egy hét van egyébként az ajánlószelvény-gyűjtésre: március 19-ig kell az összegyűjtött cédulákat leadni. Egy jelölt csak akkor kerülhet fel a szavazólapra, ha legalább 750 ajánlást összegyűjt. A megfelelő számú jelölt állítása a feltétele a területi, illetve az országos listának is. Elemzők az fn.hu-nak korábban úgy nyilatkoztak: ha az MDF nem tud országos listát állítani, esélytelen, hogy bejusson a parlamentbe.

Az OVB múlt heti adatai szerint az MDF-nek 176 egyéni körzetből eddig 26-ban sikerült jelöltet állítania. Nem véletlen, hogy csütörtökön az MDF közleményben is segítséget kért a választóktól. “Nehéz helyzetünk ellenére mindent megteszünk annak érdekében, hogy májusban ne hárompárti parlament álljon fel. Sokan dolgoznak azon, hogy ez ne sikerüljön nekünk. Aki újságot, híreket olvas, híradót néz, láthatja, az MDF módszeres fojtogatása zajlik. Érdekes módon egyedül Bokros Lajos és az MDF elindulása zavarja sokak köreit. És mi pontosan ezért nem adjuk fel!” – fogalmaznak.

Hozzáteszik: “Ehhez azonban minden támogatásra szükségünk van, hiszen még nem gyűlt össze minden választókerületben az induláshoz szükséges számú ajánlószelvény. Ezért tisztelettel kérünk minden választópolgárt, aki egyetért céljainkkal: az okos állammal, az igazságos közteherviseléssel, a szolidáris piacgazdasággal és a minőségi közszolgáltatásokkal, támogassa ajánlószelvényével budapesti jelöltjeinket.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik