Belföld

Bíróságon a rasszista ütleggel vádolt romák pere

Rasszista bűncselekménnyel, közösség tagja elleni erőszakkal vádolt négy roma és egy magyar fiatal büntetőpere kezdődött meg csütörtökön.

A vád szerint tavaly szeptemberben a VIII. kerület Horváth Mihály tér közelében egy roma fiú és egy roma lány rátámadt egy főiskolásra, majd segítséget hívtak, mire a három további vádlott – egyikük magyar – és más ismeretlen személyek csatlakoztak a bántalmazáshoz. Még kés is előkerült, bár azt nem használták.

Az elkövetők szidalmazták, ütötték, rúgták a sértettet, aki csak ügyességének köszönhette, hogy komolyabb sérülések nélkül megúszta a támadást, és be tudott menekülni a közeli kollégiumba. De az elkövetők még akkor is fenyegetőztek, és az atrocitásoknak csak a kiérkező rendőrjárőr vetett véget. A cselekménysorozat közben az elkövetők a vád szerint többek között azt kiabálták: “te buzi magyar, mit képzelsz, hogy mersz bejönni az én utcámba, rohadt magyarok, rasszisták vagytok”.

A vádak kapcsán a csütörtöki tárgyaláson csupán az első és az ötödrendű ismerte el részben a bűnösségét, de azt minden vádlott határozottan tagadta, hogy “magyaroztak” volna, azért bántottak volna bárkit, mert magyar származású.

“Nem vagyok fajgyűlölő” – hangoztatta az elsőrendű vádlott.

Előadásuk szerint félreértés történhetett, illetve a sértett kezdte, és egyébként is az egyik vádlott magyar, tehát szó sem lehet rasszista indítékról. Az egyik roma vádlott kérte még magyar származású sógornőjének a tanúkénti megidézését is annak bizonyítására, hogy a vádlottak nem rasszisták.

A húsz év körüli vádlottak mindegyike állt már korábban büntetőbíróság előtt. Jelen ügy miatt fél éve előzetes letartóztatásban vannak, csütörtökön hárman is kérték szabadlábra helyezésüket, de a bíróság ezt elutasította.

A büntetőper bizonyítással folytatódik májusban.

A vádbeli büntető-törvénykönyvi paragrafus körülbelül egy éve lépett hatályba, és szinte még alig van ítélkezési gyakorlata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik