Belföld

Sólyom visszadobta a csoportos per törvényét

A köztársasági elnök szerint az amerikai típusú pereskedésre lehetőséget biztosító jogszabály előkészítetlen és elnagyolt.

Sólyom László köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a polgári perrendtartásról szóló törvény csoportos keresetindítást lehetővé tevő módosítását szerdán – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) az MTI-vel.

A köztársasági elnök szerint a törvény előkészítetlen, rendelkezései elnagyoltak és visszaélésre adnak lehetőséget – áll az indoklásban.

A köztársasági elnök kifogásolta azt is, hogy egy ennyire új perjogi intézmény 30 nap elteltével lépne hatályba, ugyanis szerinte erre sem a bíróságok, sem az ügyvédi kar nincs felkészülve.

Mint a közleményben kifejtik, a törvényjavaslat átdolgozásának szükségességére a törvényjavaslat parlamenti vitája során az igazságügyi minisztérium államtitkára is felhívta a figyelmet. Emellett a törvénnyel szemben a Magyar Ügyvédi Kamara, a Budapesti Ügyvédi Kamara, valamint számos országos gazdasági és kereskedelmi szövetség is kifejezte aggályait – teszi hozzá a KEH.

Az Országgyűlés február 22-én fogadta el a polgári perrendtartásról szóló törvény csoportos keresetindítást lehetővé tevő módosítását 191 igen és 135 nem szavazattal.

A szabad demokrata Magyar Bálint és a szocialista Csiha Judit által benyújtott jogszabály egyik célja, hogy elősegítse a csoportos jogérvényesítést olyan társadalmi csoportok számára, amelyek egyéni jogérvényesítését anyagi lehetőségeik és egyéb körülmények korlátozzák.

Csiha Judit az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: amikor benyújtották ezt a törvényjavaslatot, akkor kellőképpen körbejárták a témát. Ezt a körültekintést a jelek szerint köztársasági elnök nem tartotta elégségesnek, de ez Sólyom László álláspontja – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a törvény nem alkotmánysértő, mert ha az lenne az Alkotmánybírósághoz küldte volna a köztársasági elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik