Belföld

Bajnai ezerrel több rendőrt ígér

Az első héten több mint háromszáz bűnelkövetőt kaptak el a rendőrök a közbiztonsági háló program keretében - jelentette be Jászapátiban tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Bajnai Gordon miniszterelnök, hozzátéve: a szolgálatot teljesítők létszáma áprilistól ezer fővel bővül Magyarországon.

A kormányfő a város rendőrörsének megtekintését követő fórumon hangsúlyozta: az ország rendjének fenntartása és erősítése alapvetően állami feladat, ám ahhoz, hogy a rendőrség munkája a lakosság biztonságérzetének javulásában is tetten érhető eredményt hozzon, e tevékenységnek a társadalmi megbecsülés középpontjába kell kerülnie.

„Rend a lelke mindennek, így előfeltétele ez a demokrácia és az ország működőképességnek is. Sok helyen azonban ezt a gondolkodást még nem érzik magukénak az emberek” – fogalmazott Bajnai Gordon, aki azonban úgy vélte: a közbiztonság területén ennek ellenére kedvező változások tapasztalhatók.

Rend és biztonság program

Szólt a kormány által tavaly útjára indított rend és biztonság program révén létrehozott településőrségről, és arról, hogy háromszorosára nőtt a polgárőrség állami támogatása.
Emellett a kormány szigorította a sportcélú lőfegyverek tartásának feltételeit és életbe lépett az jogszabály is, amely lehetővé teszi, hogy 20 ezer forint értékhatár alatti ügyekben is nyomozhasson és eljárhasson a rendőrség – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

„Amit egy év alatt megtehettünk, azt megtettük. Az ember persze elsősorban nem a statisztikák, hanem a közérzetük alapján ítélik meg ennek eredményét” – tette hozzá.
Ez év március 1-én a kormány másodszor hirdette meg a közbiztonsági háló programot, amely az ország mintegy háromszáz településén fokozott – esetenként 24 órás – rendőri jelenlétet biztosít a veszélyeztetett területeken – folytatta Bajnai Gordon.

800 új autót vesznek

Kitért arra is, hogy a válság Magyarországon több mint másfélmillió családot sodort adósságcsapdába, ám az elmúlt egy év fájdalmas megszorításainak eredményeként mára hazánkat Európa egyik legstabilabb országaként kezdik emlegetni. A miniszterelnök méltatta a térség és Jászapáti fejlődését.
Bajnai Gordont jászapáti programjára Bencze József országos rendőrfőkapitány is elkísérte, aki a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy bár a helyi rendőrörs bemutatása során létszámhiányról és az ott dolgozók szerény körülményeiről kellett beszámolnia, a közbiztonság erősítésére szánt források és intézkedések hatása már érzékelhető.

A rendőrség autóinak átlagéletkora például három év körüli és idén is 800 új gépjármű beszerzését tervezik – mondta, hozzátéve: rövidesen elkezdődik a rendőrök konfliktuskezelési ismeretekre történő felkészítése, amelyet az állomány rendkívül fiatal átlagéletkora – a tiszthelyetteseknél 27, míg összességében 33 év – is indokol.

Kevesebb a bűncselekmény

Bencze József tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban csökkent a bűncselekmények száma, ezen belül is jelentősen visszaesett a betöréses lopások és a közterületen elkövetett esetek száma. Mindez szerinte az első alkalommal tavaly meghirdetett közbiztonsági háló programnak is köszönhető, melynek ideje alatt csak Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint 40 ezer túlórát teljesítettek a rendőrök. Ez a szám a március 1-én újra indult program keretében három hónap alatt 22 ezer körül alakul majd – mondta.

Az idei „háló” első hetében országszerte 308 bűnelkövetőt fogtak el a rendőrök, az akciók mintegy fele ráadásul tettenérés volt – magyarázta a főkapitány. Hozzátette: szükség esetén a készenléti állomány is segíti a munkát.

Bencze József kijelentette: az áprilisi létszámbővülésnek köszönhetően új egyenruhás fiatalok Szolnok megyébe is kerülnek, akik közül jut a térségbe, sőt Jászapátiba is.
Felhívta a települések figyelmét az összességében mintegy kétmilliárd forintos támogatásból megvalósuló hazai térfigyelő kamera program hasznosságára is mondván: „ha megvédjük a rendet, a rend megvéd bennünket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik