Belföld

Az MSZP abbahagyja a monologizálást

Miután az MSZP magára maradt az általuk kezdeményezett vitasorozat első állomásán, kijelentették, hogy a Fidesz gyáva és öntelt.

Miután az MSZP által kezdeményezett vitasorozat első állomásán Korózs Lajos szociális államtitkár egyedül beszélt, mert a Fidesz nem küldött szakpolitikust, a szocialisták szerdán már nem folytatják a vitát.

Erről Budai Bernadett az MSZP szóvivője tudósított. Azt is elmondta, hogy nem fogják a “bolondját járatni” velük, így nem tartanak újabb, „monologizáló programvitát”. Hozzátette, hogy azért megtalálják a módját annak, hogy a Fidesz ne bujkálhasson tovább a választók elől, és ne kérjen biankó csekket a hatalomba.

“Gyáva és öntelt” a Fidesz az MSZP szerint

„Bár a Fidesz már a hétvégén elutasította a vitakezdeményezésüket, az utolsó pillanatig bíztak abban, hogy a vita helyszínén mégis megjelenik az ellenzéki párt szakpolitikusa, hogy beavassa a nyilvánosságot az eddig titkolt programjuk részleteibe. Nem így történt: a Fidesz elutasítása egyszerre volt gyáva és öntelt” – közölte a szóvivő.

Budai Bernadett úgy látja, hogy a Fidesz azért volt gyáva, mert nem meri vállalni az összehasonlítást, és azért volt öntelt, mert azt várja az emberektől, hogy bekötött szemmel kövessék Orbán Viktort az ismeretlenbe. “A keddi nap egyértelművé tette, hogy a Fidesz nem programképes és nem vitaképes” – jelentette ki.

“Rend kéne a fejben, a pártban, a baloldalon”

Az MSZP döntését az előzte meg, hogy Mesterházy Attila február 17-én, a Facebook közösségi portálon közzétett videoüzenetében jelentette be: nyilvános vitát kezdeményez. Ebben kérte Orbán Viktortól, hogy jelölje ki azokat a szakpolitikusokat, akik erre hajlandóak.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője akkor úgy reagált: mielőtt programvitát kezdeményez, Mesterházy Attilának előbb rendet kellene tennie a baloldalon, a pártjában és a fejében. Először is például tisztázzák Bokros Lajossal, hogy kettejük közül ki a baloldal jelöltje.

Orbán Viktor néhány nappal később – amikor a budapesti vállalkozókkal találkozott – hozzátette: nem új szakpolitikai programok kellenek, “azokkal tele van a padlás”, hanem új politikára, másfajta gondolkodásra van szükség.

Az iparkamara rendezvényén pedig úgy fogalmazott: “nem szakpolitikai vitákra van szükségünk”, hanem új irányt kell szabni a gazdaság számára; a gazdaság talpra állításához nem elméletek kellenek, hanem “harminc markos legény”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik