Belföld

Megkezdődött a BKV volt vezérigazgató-helyettesének pere

Megkezdődött kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Dányi József, a BKV Zrt. volt gazdasági vezérigazgató-helyettesének közérdekű adattal való visszaélés miatt indult büntetőpere.

Dányi ellen azért indult ellene eljárás, mert 2006 júniusában kérésre megtagadta a cég reklámfelületeinek hasznosítására kötött szerződések és az azokból származó bevételek adatainak kiadását.

Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő másfél évig várt arra, hogy a BKV kiadja a Peron Kft.-vel kötött szerződését a reklámfelületek bérbeadására. Miután nem kapta meg a kért adatokat, feljelentette a BKV-t közérdekű adatok eltitkolásáért és pert is indított a társaság ellen. A keddi tárgyaláson elhangzott: a közlekedési társaság a polgári perben még a másodfokú tárgyalást megelőzően kiadta a kért adatokat.

A keddi tárgyaláson a vádlott azt mondta, hogy nem érzi magát bűnösnek. Mint mondta, az adatkéréskor arra az álláspontra jutottak a társaságnál – annak ellenére, hogy jogászok ezzel ellentétes véleményen voltak -, hogy nem közérdekű adatokról van szó. Arról is beszélt, hogy a reklámtevékenységet a társaság kiszervezte, ezért a BKV-nak nem állt rendelkezésére a kért adat.

A tárgyaláson elhangzott az is, hogy az adatkérő polgári perben kérte az adatok kiadását, ezt a közlekedési társaság végül még a másodfokú tárgyalást megelőzően megtette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik