Belföld

Még eredményesek a tűzoltók

Az évente csökkenő működési költség és a gazdasági válság hatása miatt mára a fővárosi tűzoltók egzisztenciája is veszélybe került, és ez hatással lehet a szolgálatokra is - mondta Bende Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vezetője.

A parancsnok hangsúlyozta, hogy az egyre romló feltételek mellett is ki kell vonulniuk 120 másodpercen belül.

A szervezet múlt évi tevékenységét ismertető tájékoztatóján a vezérőrnagy elmondta, hogy nehéz feltételek mellett tavaly több mint 11 ezer esetben kellett kivonulniuk, és 538 sérült embert mentettek meg, a legtöbbjüket műszaki mentés során.

A részleteket ismertetve közölte, hogy 3 197 alkalommal tűzesethez vonultak, 4 482-szer műszaki mentésben vettek részt, míg 2 651 alkalommal téves riasztást kaptak. A tűzesetek száma a 2008-as adatokhoz képest 10 százalékkal emelkedett, míg a többi esetben az adatok az előző évekhez viszonyítva hasonlóak maradtak.

A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság a tavalyi 7 milliárd 50 millió forintos állami támogatás mellett mintegy 500 millió forintos önkormányzati támogatásból és 126 millió forint saját bevételből működött, és év vége felé, mint minden évben, likviditási gondjaik jelentkeztek.

Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta: a városvezetés szerdai és csütörtöki ülésén dönt az szervezet ez évi támogatásáról, amely nélkül a tűzoltóparancsnok szerint működésképtelenné válna a szervezet. Megemlítette, hogy 1995 óta támogatja az önkormányzat a fővárosi tűzoltóságot, amelynek akkor még 150 millió, ma már közel egymilliárd forint a forráshiánya. Véleménye szerint az átlagosnál nagyobb problémákkal idén sem kell nem kell számolnia a tűzoltóságnak, mert a működésben idén is helyt állnak, de megjegyezte, a személyi juttatások rendezése állami kompetenciába tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik