Belföld

Nyolc évet kapott a budaörsi bankrabló

Több emberen, részben nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt nyolc év börtönbüntetésre ítélte a Pest Megyei Bíróság szerdán első fokon azt a férfit, aki mintegy három évvel ezelőtt megpróbált kirabolni egy budaörsi bankfiókot.

A vádirat szerint 2007. március 23-án a 47 éves, büntetlen előéletű víz- és gázszerelő vállalkozó egy talált pisztollyal felfegyverkezve, a fejére csuklyát húzva próbálta meg kirabolni a pénzintézetet. A helyiségben szándéka komolyságának bizonyítására figyelmeztető lövést is leadott.

A sorban álló ügyfelek között azonban volt egy szolgálaton kívüli rendőr is, aki a rablót a földre lökte. A váratlan körülménytől az elkövető pánikba esett és zsákmány nélkül elmenekült. Futva igyekezett elérni a néhány száz méterre parkoló kocsiját. A rendőr azonban üldözőbe vette, a vádlott ekkor három lövést adott le üldözője irányába, hogy egérutat nyerjen. A rendőr azonban nem tágított, és egy éppen arra haladó járőrkocsiban ülő kollégái segítségével autós üldözésbe kezdett; rövid idő elteltével a támadó fékezett és ellenállás nélkül megadta magát.

A bíró elmondása szerint a háromgyerekes, családjának élő férfi építőipari alvállalkozóként a körbetartozás ördögi körébe került. Többmilliós adósságát akarta a rablás útján megszerezni remélt pénzzel törleszteni. Tettét lőfegyverrel való visszaélés bűntettével súlyosbította, enyhítő körülményként viszont a büntetlen előélet és a beismerő vallomás szerepelt a büntetés kiszabásának mérlegelésénél.

Az ügyész az elsőfokú bírósági döntést tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik