Belföld

MDF: Hozzák nyilvánosságra az eredetiségvizsgálat közbeszerzéseit

Az MDF színvallásra kéri a Fideszt és az MSZP-t a gépjárművek eredetiségvizsgálatával kapcsolatban, és felszólítja a két pártot: hozzák nyilvánosságra az Eclipse Zrt. "immár 20 milliárd forint körülire becsülhető" állami szerződéseit és a beszerzés körülményeit.

Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője szerdán Budapesten – utalva a témában február elején tartott sajtótájékoztatójára – kiemelte: az Eclipse Zrt. tavaly december 31-én kötött 4,95 milliárd forintos szerződést az eredetiségvizsgálat új informatikai rendszerének megalkotására, majd négy nap múlva üzembe is helyezte a rendszert.

A gépjárművek eredetiségvizsgálatáról a Figyelő című hetilapban jelent meg cikksorozat, és az ügyben a múlt héten a Fővárosi Főügyészség hűtlen kezelés miatt elrendelte a nyomozást.

Az eredetiségvizsgálatot 1999-től kezdődően vezették be Magyarországon, célja pedig az volt, hogy visszaszorítsa az autólopások számát. Kerék-Bárczy Szabolcs korábban elmondta: 2010. január 1-jétől – a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megkérdezése nélkül – új eredetiségvizsgálati rendszert vezettek be a Közlekedési Hatóság szervezésében.

Kerék-Bárczy Szabolcs a részletekről szólva a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta: az Eclipse Zrt. céget 2003. április 14-én alapították, éppen 10 nappal azután, hogy megszületett a törvény, amelyben hatósági árassá alakították a gépjárművek eredetiségvizsgálatát. A frissen alapított társaság megnyerte azt a pályázatot, amelyet a hatósági árak kialakítása után az eredetiségvizsgálatokhoz használt szoftver kifejlesztésére írtak ki – tette hozzá.

A szóvivő beszélt arról is, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága 2006. július 24-i ülésén titkossá nyilvánította a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz tartozó összes jövőbeli informatikai fejlesztést. Jórészt az akkori döntés miatt nem lehet semmit tudni az eredetiségvizsgálat körül elfolyt pénzekről sem – jelentette ki. Llevélben megkereste a bizottság tagjait, adjanak számot arról, hogy a 20 milliárd forint közpénzből finanszírozott szerződéssorozatnak mi volt a tartalma. Levelére azonban nem kapott választ – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik