Belföld

Tölgyessy: radíroz a Jobbik

Előfordulhat, hogy a választások után a jobbik lesz a legerősebb ellenzék, és az eddig megszokott jobb- és baloldal helyett kelet-európai módra a nyugatosok és a nemzetiek állnak majd egymással szemben - mondta Tölgyessy Péter alkotmányjogász a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A vasárnap esti adatok szerint a Jobbik százhatvannégy helyen már leadta a céduláit, azaz kilencven százalékban megvannak a jelöltjei, és ehhez nagyon sok helyen elég volt két-három nap, ami mindenekelőtt a nagyon lelkes, nagyon elkötelezett és szervezett aktivistáknak volt köszönhető – mondta Tölgyessy Péter.

Az alkotmányjogász azzal számol, hogy a Jobbik ellenzékből szinte azonnal rázúdul majd a Fideszre. A kormányra kerülő Orbán Viktornak ugyanis eleget kell tennie a külföldi befektetők elvárásainak és a világgazdasági realitásoknak, emiatt a Jobbik rögtön pergőtűz alá vonja, nagyrészt éppen azon minták alapján, amiket Orbán Viktor alkalmazott nem olyan régen Gyurcsány Ferenccel szemben.

Az alkotmányjogász úgy ítéli meg, hogy a Jobbik nemcsak a Fideszt, hanem az egész politikai struktúrát, gondolkodást átalakíthatja. A pártszerkezet egyik alappillérének számító SZDSZ lényegében már eltűnt, az MSZP pedig kiesik a váltópárti szerepből, és középpártként kerül majd be a következő parlamentbe.

Mindez teljesen megváltoztatja a Fidesz helyzetét is, amelynek egész politizálása 1994 óta arra épül, hogy a szocialista-szabaddemokrata koalíció ellenpontjaként létezik, és a szocialisták lépései, bűnei igazolják a lépéseit. Ám ha megszűnik ez az igazolás, a Fidesz teljesen új helyzetbe kerül, és nagy kérdés, hogy tud erre reagálni.

Az is világos, hogy az egész politikai szerkezet gyökeresen megváltozhat. Eddig úgy tűnt, Magyarországon a nyugat-európai jobb- és baloldal áll szemben egymással, most azonban félő, hogy ez a szemben állás kelet-európai lesz: egyik oldalon lesznek a nyugatosok, a másik oldalon a nemzetiek, ha pedig ez tartóssá válik, az nagyon veszélyes lehet – mondta az alkotmányjogász.

Tölgyessy ennek ellenére nem lenne megijedve a Jobbik áttörésétől. Azt mondja, kétpártrendszerünk annyira rettenetes volt az utóbbi években, és olyan károkat okozott, hogy tulajdonképpen jó, ha ezt félrelöki a Jobbik. Szerinte ez pedig akár egy óriási lehetőség is lehet a magyar társadalom számára: új szereplők, új szervezetek, új gondolatok jelenhetnek meg, ha pedig ez sikerül, a Jobbik kihívása még jóra is fordulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik