Belföld

Harmadfokú készültség a Zagyván

A Zagyva áradása miatt az Újszász és Jászberény közötti szakaszra ismét harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Az újabb árhullám Jásztelek térségében tetőzik 507 centiméterrel – közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) védelemvezetője.

Lovas Attila tájékoztatása szerint Tisza jobb oldali mellékfolyóin kialakult áradások fokozatosan emelik a Közép-Tisza árhullámának magasságát, az áradás napi üteme 2-10 centiméter között mozog.

A vízállás Szolnoknál kedden a délelőtti órákban haladja meg a 650 centiméteres, az elsőfokú szintnek megfelelő vízállást.

Az árvízzel érintett folyószakaszokon a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látnak el.

A belvíz elleni védekezés során a csapadékos időjárás és a csatornák teltsége miatt két belvízvédelmi szakaszon, Mezőtúr és Kisújszállás térségében harmadfokúra emelték a védelmi készültséget.

A belvízvédelmi szakaszokon az elmúlt 24 órában 41 stabil szivattyútelep 5 millió, míg 7 szállítható szivattyú 140 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba. A védekezés alatt átemelt összes vízmennyiség meghaladta a 29 millió köbmétert.

Az ár- és belvízvédelmi munkákban az elmúlt 24 órában összesen 370-en dolgoztak, a szolnokiak mellett 32 győri vízügyes kolléga is a Köti-kövizignél teljesít szolgálatot.

Tovább árad a Hortobágy-Berettyó

Tovább árad a Hortobágy-Berettyó: a borzi vízmérce szerint hétfő reggel 348 centiméter volt a vízállás, a folyón másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben – közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) igazgatója.

Tovább nőtt a térségben az elöntött területek nagysága is: már 20,6 ezer hektár földet borít belvíz – mondta a védelemvezető, hozzátéve, hogy nyolc védelmi szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik