Belföld

Azonnali vizsgálat a kormányzati portál csődje miatt

Azonnali vizsgálatot indított a kormányzat informatikai biztonsági felügyelő a www.magyarország.hu kormányzati portál hétfői leállása miatt - közölte az üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. sajtóirodája; a működtető Miniszterelnöki Hivatal jóváhagyásával, a hiba kijavítását követően döntenek az új portálra történő átállás új időpontjáról.

Az új felületű és szerkezetű kormányzati portál a hétvégi átállás után hétfőn indult, de néhány óra után leállt, így nem volt elérhető az Ügyfélkapu sem. Az oldalra látogató azzal az értesítéssel találkozhatott, hogy a hiba elhárítása folyamatban van.

Kopint-Datorg Zrt. sajtóirodájának közleménye szerint a www.magyarorszag.hu oldalon hétfőn az éles próbaüzem során fellépő – az egyik alapszoftver nem várt működéséből adódó – hiba vizsgálatát az üzemeltető Kopint-Datorg Zrt. gyártói támogatással megkezdte.

Hozzátették: tájékoztatást kaptak arról, hogy a műszaki vizsgálattal párhuzamosan a kormányzati informatikai biztonsági felügyelő azonnali vizsgálatot indított.

Pozitív eredmények

A közleményben hangsúlyozták: az új portál éles próbaüzemének indítása teljes mértékben átláthatóan, dokumentált körülmények között történt, amelyet az üzemeltető által végzett tesztek pozitív eredményei alapján külső minőségbiztosító és biztonsági szakértő ellenjegyzésével engedélyezett a működtető.

Az üzemeltető a hiba észlelését követően azonnal megkezdte a hiba vizsgálatát és javítását, valamint a szabályzatokban foglaltak szerint, a régi portálra történő visszaállás folyamatát – írták.

Már csak néhány óra

Kopint-Datorg Zrt. közlése szerint a működtető Miniszterelnöki Hivatal jóváhagyásával a hiba javítását követően döntenek az új portálra történő átállás új időpontjáról, amely a hétvégi tesztek eredményei alapján már csak néhány órás leállást jelent a felhasználók számára.

Az üzemeltető figyelemmel lesz arra, hogy a bevallási határnapok körüli időszakban megfelelő időt hagyjon az új portál használatára történő felkészülésre – olvasható a kommünikében.

A Kopint-Datorg Zrt. sajtóirodája azt is közölte: a 189-es számon elérhető Kormányzati Ügyféltájékoztató Központ a következő napokban és az új portál indulását követően megerősített ügyfélszolgálattal üzemel.

Szimbólum

Nyitrai Zsolt, a Fidesz informatikai munkacsoportjának vezetője hétfőn közölte a kormány infokommunikációs tevékenysége szimbólumának nevezte a történteket, “fejlesztések több milliárdért, majd teljes működésképtelenség”.

Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal infokommunikációért felelős kormánybiztosa még tavaly novemberben beszélt arról, hogy új névvel, arculattal és szolgáltatásokkal jelentkezik a kormányzati portál. A tájékoztatón akkor elhangzott, hogy a fejlesztést mintegy ötmilliárd forintnyi uniós forrás tette lehetővé; ebből hárommilliárdot szerverbeszerzésre, 480 milliót portálépítésre fordítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik