Belföld

Apad a Kraszna, tovább árad a Berettyó

Folytatódik az apadás a Krasznán, a Hortobágy-Berettyó azonban továbbra is árad. A belvízzel borított földterületek nagysága eléri a húszezer hektárt a Tiszántúlon.

Folytatódik az apadás a Krasznán, de az elsőfokú árvízvédelmi készültség még továbbra is érvényben van a gátaknál – közölte Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője vasárnap.

A folyó töltéseinél mintegy 2,5 kilométer hosszban gyenge altalajszivárgásokat észlelnek a gátőrök, eddig azonban különösebb beavatkozásokra nem volt szükség az árvízi jelenségeknél – mondta az igazgató.

Bodnár Gáspár beszámolt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei belvízhelyzetről is, kiemelve, hogy a szombaton hullott 3-4 milliméternyi eső miatt a védekezés ellenére sem csökkent az elöntött területek nagysága. Jelenleg is mintegy 12.000 hektár földet borít belvíz a térségben.

A nyíregyházi vízügyi szervezet vezetője elmondta: a február utolsó harmadában indult védekezés becsült költsége már megközelíti a 35 millió forintot.

Még mindig árad a Hortobágy-Berettyó

A belvízzel borított földterületek nagysága pedig elérte a húszezer hektárt a Tiszántúlon – közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Tikövizig) igazgatója.

A védelemvezető tájékoztatása szerint a Hortobágy-Berettyón továbbra is másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben: a borzi vízmércén vasárnap 341 centiméteres vízállást mértek, ami mindössze 9 centiméterrel marad el a harmadfoktól.

A Tikövizig igazgatójának közlése szerint térségükben továbbra is nyolc védelmi szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.

A 22 üzemelő szivattyútelep és 1 szállítható szivattyú vasárnap összesen 2,8 millió köbméter belvizet emel át a befogadókba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik