Belföld

Lesz-e a Fidesznek kétharmada?

Elemzők szerint a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján könnyen meglehet a Fidesz kétharmados többsége, komoly esélye van ugyanis annak, hogy Orbán Viktor pártja valamennyi egyéni kerületet begyűjti. A győzelem mértékét azonban jelentősen befolyásolja a Jobbik, az MSZP, egy esetleges negyedik erő szereplése, illetve a puszta véletlen is.

Lesz-e a Fidesznek kétharmada? A jelenlegi választási kampányban ez az egyik leggyakrabban felvetett kérdés. A Nézőpont Intézet legfrissebb elemzése szerint az MSZP legfeljebb 22, a Jobbik legfeljebb 18 százalékot szerezhet, míg a Fidesz 50 százalékot.

Könnyen meglehet

Az elemző intézet hozzáteszi: az egyéni jelöltre és a pártlistákra leadott szavazatok alapján lehet csak pontosan kiszámolni a következő Országgyűlés pontos összetételét. A magyar mandátumszámítási rendszer bonyolultsága miatt a Fidesz gyengülése egyelőre „csak” 3 mandátum elvesztésével járt (264 fő), míg az MDF-nek zsugorodása (potenciális tábora 8-ról 5 százalékra csökkent) miatt nyolc mandátumról kellett lemondania (11 fő). Utóbbiakon az MSZP (60 fő) és a Jobbik (51 fő) osztozott. Így törékenyen, de a Fidesznek még mindig meglehet a kétharmada.

A Political Capital vezető elemzője is a számítási rendszer bonyolultságával indokolja, miért nem könnyű válaszolni arra a kérdésre, hogy lesz-e kétharmados többsége a Fidesznek. „A jelenlegi közvélemény-kutatási adatokból kiindulva a Fidesz tábora körülbelül háromszor akkora, mint a szocialistáké, ennél valamivel még nagyobb is volt a különbség az EP-választáson (igaz, alacsony részvétel mellett). Ha a Fidesz képes realizálni az országgyűlési választáson ezt a fölényét, akkor egyáltalán nem elrugaszkodott az az elképzelés sem, hogy minden egyes választókerületben az ő jelöltjük győz. Ez esetben kényelmesen megvan az egypárti kétharmad. Ennek esélyét megítélésem szerint ma leginkább a Jobbik erősödése veszélyezteti” – mondta az fn.hu-nak Juhász Attila.

Hogyan lehet kalkulálni?

Kicsit részletesebben vizsgálva a kérdést, az egyik lehetséges megközelítés szerint a Fidesz által elveszíthető egyéni választókerültek számát próbáljuk meghatározni – tette hozzá a szakértő. Hány egyéni kerületet veszíthet tehát el a Fidesz úgy, hogy még mindig meglegyen a kétharmada?

„Például egy 55-60 százalékos Fidesz és egy 18-20 százalékos MSZP mellett 12-13 százalékos Jobbikot feltételezve, 16-32 között szóródik az elveszíthető egyéni kerületek száma. Nyilván, minél erősebb MSZP-vel vagy Jobbikkal számolunk, vagy egy negyedik, esetleg ötödik parlamenti erő megjelenésével, úgy engedhet meg magának a Fidesz egyre kevesebb veszteséget” – véli Juhász Attila.

A Political Capital elemzője szerint nem közömbös az sem, hogy kisebb vagy nagyobb létszámú kerületek azok, ahol a Fidesz veszít, hiszen ennek függvénye, hány töredékszavazata érik kompenzációs mandátummá. Sok múlik azon is, hány egyéni mandátum sorsa dől el az első fordulóban; paradox módon minél több, a Fidesznek annál rosszabb, hiszen annál kisebb lesz a második forduló tétje, és így vélhetően választóinak szavazási hajlandósága. Persze befolyásolhatják még a kétharmad határát a részvétel és a pártok támogatottságának területi különbségei is – meg a puszta véletlen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik