Belföld

Nem vizsgálják Veres makaói útját

Veres János közpénzből nem utazott Makaóra - közölte Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt (MeH) vezető miniszter egy keddi sajtótájékoztatón. Az ügyben nem indítanak vizsgálatot.

Molnár Csaba, kancelláriaminiszter arra az újságírói kérdésre, hogy a hivatal indít-e vizsgálatot Veres János utazásai miatt, azt válaszolta: a külgazdasági, keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos “semmiféle makaói úton nem járt a MeH-pénzéből”, ilyen utat nem rendeltek el, nem engedélyeztek, nem adtak hozzá közpénzt. “Az egy másik típusú út lehetett” – fogalmazott a miniszter.

Veres János fehéroroszországi és mongóliai útjával kapcsolatban Molnár Csaba hangsúlyozta: oda a kormánybiztos a Magyar Köztársaság érdekében utazott, egy gazdasági vegyesbizottsági ülésen vett részt.

Emlékeztetett arra, hogy – a nemzetközi gazdasági kapcsolatokra vonatkozó egyezmények értelmében – évente két ülés tartanak a vegyesbizottságok, egyet az adott országban, egyet pedig Magyarországon. Mint mondta, ilyen delegációt vezetett Veres János Fehéroroszországba. Ilyen bizottságok az Orbán-kormány alatt is működtek, “ez ügyben nincsen semmiféle botrány” – hangsúlyozta a miniszter.

Több országba is együtt utaztak

Az ügy előzménye, hogy a Blikk január 19-i számában – egy fényképre hivatkozva – azt közölte, hogy a Kínához tartozó Makaón tavaly decemberben együtt volt Veres János volt pénzügyminiszter és Dobolyi Alexandra, az MSZP és az európai szocialisták volt európai parlamenti képviselője. Az út nem szerepelt a Miniszterelnöki Hivatal hivatalos utazási listáján, és a lap megkeresésére Veres János először úgy reagált, hogy “ha a MeH hivatalos utazási listáján nem szerepel, akkor azt jelenti, hogy nem voltam külföldön”.

Egy nappal később Veres János már azt mondta a lapnak, hogy saját zsebéből fizette kínai útját és összesen két alkalommal járt külföldön Dobolyi Alexandrával, a titkárságvezetőjével hivatalos ügyben, a MeH listáján szereplő sanghaji utat pedig az utolsó pillanatban le kellett mondani. Hangsúlyozta még: Mongóliában nem csak ketten voltak, más minisztériumból is utaztak a delegációval, szerinte az út fontos államérdeket szolgált, megérte a rá költött pénzt, és természetes, hogy beosztottját magával vitte, hisz Dobolyi Alexandra éppen a keleti országok szakértője.

A Blikknek a Kormányszóvivői Irodánál azt mondták: Veres János és Dobolyi Alexandra utazását a kancelláriaminiszter, Molnár Csaba hagyta jóvá.

Dobolyi Alexandra szerint az MSZP fizetett

Ezen a héten hétfőn Dobolyi Alexandra a TV2 Mokka című reggeli tévéműsorban azt állította: az MSZP fizette főnöke pekingi, illetve makaói útját, ő pedig az európai szocialisták kontójára repült Kínába. Erre reagálva az MSZP sajtóosztálya azt közölte: Veres János pekingi, illetve makaói útját nem a szocialista párt fizette; meghívásról volt szó kínai oldalról, az MSZP által fizetett útról azonban nem.

Dobolyi Alexandra már az ügy kirobbanásakor is azt mondta, hogy az ő útját az európai szocialisták (PES) finanszírozták, míg Veres Jánosét az MSZP. Ezt azonban mind a PES, mind az MSZP cáfolta. Az egykori EP-képviselő és az ex-pénzügyminiszter tavaly július óta – mióta együtt dolgoznak – járt már Fehéroroszországban, és idén januárban Mongóliában. Ezek az utak szerepeltek a MeH listáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik