Belföld

Mutyiban újították fel a játszóteret?

Wertán Zsolt Zoltán kereszténydemokrata képviselő szerint törvénysértő módon, a közbeszerzési eljárást megkerülve újította fel a terézvárosi önkormányzat szocialista vezetése a kerületben a Hunyadi téri játszóteret.

A politikus csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a közbeszerzési eljárást megkerülve, a mintegy 27-28 millió forintos összértékű beruházást “vélhetőleg valamelyik havernak” adták oda. Az MTI kérdésére elmondta, hogy az árubeszerzésnél 8 millió forint az értékhatár és a szocialista vezetés 11 milliót költött, az építési beruházásnál az értékhatár 15 millió forint lett volna, de a kerület 16 millió forintot fordított erre a célra.

Kitért arra is, hogy 2009 októberében a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult a beruházás vizsgálatát kérve. Mint mondta, a bizottság februárban az eljárás megindításáról döntött, a képviselőtestületi ülésen azonban nem kapott érdemi választ arra, miért lépte túl a kerületi vezetés a közbeszerzési értékhatárt.

A fővárosi politikus azt mondta: a terézvárosi szocialisták egy törvény nélküli társadalomban éreznék jól magukat. “Terézváros gyanúsított szocialista vezetése akkor működne jól, ha nem volnának Magyarországon törvények, mert a törvényeket be kell tartani” – fogalmazott Wertán Zsolt Zoltán. Utalva arra folyamatban lévő ügyészségi, rendőrségi vizsgálatokra, azt mondta, a szocialisták lépten-nyomon összeütközésbe kerülnek a törvénnyel.

Megjegyezte: a játszótér funkcionálisan sem felel meg a követelményeknek, mert nem mérték fel, hogy a környéken lakók gyerekei életkora, a gyermekszám alapján milyen játszótérre lenne szükség. A játszótéren szerinte így nincs olyan eszköz, ami a 2-5 éveseknek biztonságos játékot biztosítana, a bejárati kapukról elfelejtették a biztonsági zárat és a kapuk minősége sem biztos, hogy megfelel az átlag feletti igénybe vételnek.

Az önkormányzat szerint Wertán “nagyot mond”

Terézváros Önkormányzata szerint Wertán Zsolt azért tart sajtótájékoztatókat minden héten, mert ő akar lenni a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje, ehhez pedig bizonyítania kell az állandó sajtójelenlétet.

A közleményükben kijelentik, hogy a Hunyadi téri játdzótér – mint minden egyes játszótér Magyarországon – EU szabvány szerint készült el. Visszautasítják Wertán azon mondatát, hogy „a játszótér funkcionálisan sem felel meg a követelményeknek”, hiszen, amint írják: „végig szem előtt tartottuk a gyermekek és a családok szempontjait, s éppen ezért az ő javaslataikat és a véleményüket figyelembe véve válhatott a Hunyadi tér is több generációs játszótérré”.

Azt állítják a közbeszerzési eljárás kapcsán felmerült vádjaira, hogy Wertán ugyan a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, de eredmény nélkül alaptalan a képviselő vádaskodása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik